ßßß Cookit - przepis na Gulasz z sarny (2)

Gulasz z sarny (2)

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa.
Dzikie mięso ma zupełnie inny skład od tego, które zazwyczaj jadamy na codzień (choć ja na codzień jadam głownie dziczyznę).
Jego mocno czerwony (czy wręcz ciemny) kolor, to oznaka większej zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech dziczyzny jest fakt, że mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami dodatkowymi.
Dziś chciałbym przedstawić gulasz z sarny. Mięso z sarny, to kwintesencja dziczyzny. Smakuje i pachnie knieją oraz wiatrem.
W poniższej wersji, sarna została podana z makaronem wstążki, ale idealnie pasują także ziemniaki lub kluski.
Do dziczyzny wyśmienicie nadaje się również kasza, czerwona kapusta, buraczki, ogórki kiszone, żurawina oraz wiele innych dodatków, które zostaną zaprezentowane w naszych kolejnych przepisach, dotyczących, sarny, jelenia, dzika czy zająca.
Zapraszam wszystkich do przygotowania sarny w taki sposób, ponieważ naprawdę warto! Darz bór!
Potrzebne będą (na 4-6 porcji):
- 1 kg mięsa z sarny (udziec, łopatka)
- 1 cebula
- 2-3 owoce jałowca
- łyżeczka rozmarynu
- 1-2 ziela angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- olej lub smalec do smażenia
- śmietana 18%
- mąka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- opcjonalnie kromka chleba do zagęszczenia sosu
- szklanka bulionu warzywnego lub wody
Sposób wykonania:
1) Mięso myjemy, wykrawamy błony, kroimy w średnią kostkę.
2) Do naczynia wsypujemy mąkę i paprykę, obtaczamy kawałki mięsa, a następnie podsmażamy je w garnku, na rozgrzanym tłuszczu.
3) Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na patelni.
4) Mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy przyprawy i cebulę, po czym dusimy całość na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 3 godziny (często mieszając, ponieważ sarna lubi się przypalać).
5) Na około pół godziny przed końcem duszenia, gulasz zabielamy śmietaną i zagęszczamy rozdrobioną kromką chleba bez skóry.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2016/02/gulasz-z-sarny-2.html