Wykonanie
Cześć =)
Dziczyzna, to jedno z moich ulubionych
mięs. Jest to związane z moim zamiłowaniem do myślistwa oraz z tym, że
dziczyzna jest bardzo smaczna i zdrowa.Dzikie
mięso ma zupełnie inny skład od tego, które zazwyczaj jadamy na codzień (choć ja na codzień jadam głownie
dziczyznę).Jego mocno czerwony (czy wręcz ciemny) kolor, to oznaka większej zawartości mioglobiny, która jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dla mnie, jedną z najważniejszych cech
dziczyzny jest fakt, że
mięso to jest wolne od paszy wzbogacanych substancjami dodatkowymi.Dziś chciałbym przedstawić gulasz z sarny.
Mięso z sarny, to kwintesencja
dziczyzny. Smakuje i pachnie knieją oraz wiatrem.W poniższej wersji, sarna została podana z
makaronem wstążki, ale idealnie pasują także
ziemniaki lub kluski.Do
dziczyzny wyśmienicie nadaje się również
kasza,
czerwona kapusta,
buraczki,
ogórki kiszone,
żurawina oraz wiele innych dodatków, które zostaną zaprezentowane w naszych kolejnych przepisach, dotyczących, sarny, jelenia, dzika czy zająca.Zapraszam wszystkich do przygotowania sarny w taki sposób, ponieważ naprawdę warto! Darz bór!
Potrzebne będą (na 4-6 porcji):- 1 kg
mięsa z sarny (
udziec,
łopatka)- 1
cebula- 2-3
owoce jałowca- łyżeczka
rozmarynu- 1-2
ziela angielskie-
liść laurowy-
sól,
pieprz-
olej lub
smalec do smażenia-
śmietana 18%-
mąka- 2 łyżeczki
słodkiej papryki- opcjonalnie kromka
chleba do zagęszczenia sosu- szklanka
bulionu warzywnego lub
wodySposób wykonania:1)
Mięso myjemy, wykrawamy błony, kroimy w średnią kostkę.
2) Do naczynia wsypujemy
mąkę i
paprykę, obtaczamy kawałki
mięsa, a następnie podsmażamy je w garnku, na rozgrzanym tłuszczu.
3)
Cebulę kroimy w
pióra i podsmażamy na patelni.4)
Mięso zalewamy
bulionem lub
wodą, dodajemy
przyprawy i
cebulę, po czym dusimy całość na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 3 godziny (często mieszając, ponieważ sarna lubi się przypalać).
5) Na około pół godziny przed końcem duszenia, gulasz zabielamy
śmietaną i zagęszczamy rozdrobioną kromką
chleba bez skóry.
Smacznego =)