ßßß Cookit - przepis na Pulled pork - szarpana wieprzowina

Pulled pork - szarpana wieprzowina

nazwa

Wykonanie

Do jej zrobienia zainspirowała mnie w pracy znajoma, wiec przy ostatnim dłuższym czasie wolnym od pracy postanowiłam ją zrobić. Kupiłam ładny kawałek łopatki i zaczęłam grzebać w internecie w poszukiwaniu przepisu. Wiadomo ekspertami od pulled pork są Amerykanie. Tak więc po dłuższym czasie mój wybór padł na owy przepis Oklahoma Joe's pulled pork . Do jej wykonania wystarczy cierpliwość i mąż który nie zapomni wyłączyć piekarnika kiedy padnięte idziecie spać :D. Tak no cóż mój mąż miał za zadanie wyłączyć piekarnik gdy włączy się alarm, hmm... wyłączył, ale tylko alarm... i z dwu godzinnym opóźnieniem wyłączył piekarnik. Tak więc mój sos z mięsa się skarmelizował na kamień, a mięsko było zbytnio wysuszone. Jednak i tak bardzo nam smakowało.
Zdjęcia już nie najlepszej jakości niestety bo mój aparat nie chciał już współpracować z moimi obiektywami :( szkoda miałam do niego sentyment i traktowałam jak członka rodziny ;).
Składniki:
1/4 szklanki soli
1/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżki cukru
2 łyżki granulowanego czosnku - użyłam dwóch ząbków świeżego
2 łyżki suszonej cebuli sproszkowanej
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki chili
1 łyżka selerowej soli
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
1 łyżeczka suszonego tymianku
2,5 kg łopatki - lepiej by był troszkę obrośnięty tłuszczykiem
1 szklanka soku jabłkowego
dobry sos BBQ
Opis wykonania:
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, wszystkie przyprawy składniki prócz soku i BBQ mieszamy w misce. Dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy na około 60 minut w pokojowej temperaturze.
Piekarnik nagrzewamy do 120 C, umieszczamy mięso w brytfance i nakrywamy folią aluminiową. Wkładamy mięso do piekarnika na mniej więcej 7-8 godzin co godzinę spryskujemy mięso sokiem jabłkowym. Godzinę przed możemy usunąć folię by mięso bardziej się zrumieniło.
Po upieczeniu wyciągamy i odczekujemy około 20 minut. Po tym czasie za pomocą dwóch widelców szarpiemy mięso na kawałki. Podajemy w ulubiony sposób u mnie w domowych bułkach do hamburgerów i z domowym sosem BBQ.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2016/02/pulled-pork-szarpana-wieprzowina.html