ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa a'la chorizo

Kiełbasa a'la chorizo

nazwa

Wykonanie

Tym razem starałam się zrobić wyrazistą w smaku kiełbasę a'la chorizo.
Mięso:
500 g łopatki
Przyprawy:
11 g soli peklowej
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki tymianek
3 łyżeczki słodkiej parpyki
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
Z mięsa usunąć błony oraz tłuszcz, w miarę drobno pokroić. Dodać peklosól, przyprawy i mieszać do rozprowadzenia ok. 2-3 min. Przełożyć do woreczka za struną, pozostawić na 3 godz. w temp pokojowej, następnie włożyć mięso (w woreczku) do lodówki.
Peklować mięso w lodówce przez 24 godz.
Mięso przełożyć do miseczki dodać 1 łyżkę wody i mieszać przy pomocy robota kuchennego ok. 20 min., do uzyskania kleistej konsystencji.
Mięso uformować w kształt kiełbasy zawinąć w przeciętą folię do pieczenia, następnie w folię spożywczą (okręcić ok. 5 razy), mocno ściskając, związać oba końce.
W garnku zagrzać wodę do temperatury ok. 75 - 80 ° C włożyć kiełbasę, gotować ok. 1,5 godziny utrzymując temperaturę.
Kiełbasę należy przycisnąć drugim mniejszym garnkiem z wody, aby dzięki temu będzie cała zanurzona w wodzie.
Po sparzeniu przełożyć baton do garnka z zimna wodą i studzić ok. 3 godziny, cały czas dolewając zimną wodę. Przełożyć kiełbasę do lodówki na ok. 10 godz.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/10/kiebasa-ala-chorizo.html