Wszystkim znana klasyka...z tym, że w wersji wegetariańskiej, gdzie rolę główną odgrywa burak. Do dania idealnie pasuje sos balsamiczny,więc jak najbardziej polecamy go użyć na samym końcu. :)Składniki:1 burak1 mała pomarańcza1 mandarynka2 garści rukoli1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka pestek dyniszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:1. Buraka dokładnie wyszorować i upiec w piekarniku w temp. 200st. do miękkości (potrwa to ok. godzinę). Ostudzić i obrać. Pokroić w plasterki.2. Pomarańczę umyć, obrać i również pokroić w poprzeczne plastry.3. Z mandarynki wycisnąć sok, dodać oliwę, szczyptę soli i pieprzu oraz dokładnie wymieszać.4. Rukolę rozłożyć na talerzyku, następnie układać naprzemiennie plastry buraka i pomarańczy. Całość skropić sosem mandarynkowym i posypać pestkami dyni.