Wykonanie
Jutro pogoda znów nie będzie sprzyjała gotowaniu. Dlatego dziś propozycja na lekką i smaczną przekąskę -
sałatka z
botwinki i
pomarańczy. Na to zestawienie natrafiłam przypadkiem w krakowskiej Chimerze. Ponieważ zasmakowało mi na
mieście, postanowiłam przyrządzić w domu. Moja modyfikacja to dodanie
rukoli i
octu balsamicznego.Składniki na porcję dla 2 osób:pęczek
botwinki1 duża
pomarańcza2 garście
rukoliłyżka
octu balsamicznegołyżka
oliwysól,
pieprzBotwinkę umyć,
buraczki obrać i ugotować w małej ilości
wody aż będą miękkie, ostudzić i pokroić na kawałki na jeden kęs, listki i łodyżki pokroić na mniejsze kawałki.
Pomarańczę obrać, usunąć błonki i pestki, podzielić na kawałki takiej wielkości jak kawałki
buraczków.
Botwinkę (liście i
buraczki) i
pomarańczę włożyć do miski, polać
octem i
oliwą, delikatnie doprawić i wymieszać. Na talerzu ułożyć opłukaną i osuszoną
rukolę, na nie ułożyć resztę sałatki.