ßßß Cookit - przepis na Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Pin It
Jest taki mit o pieczywie na zakwasie, że jest je trudno upiec, że jest kapryśne i bardzo wymagające. Dziś mam dla Was bardzo prosty, pyszny i pełen błonnika przepis na razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie. Zobaczcie jak łatwo jest go upiec.
Razowy chleb wieloziarnisty na zakwasie
Proporcje na keksówkę o wymiarach 27 x 12 cm
Czas przygotowania: 12 godzin
Składniki:
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych)
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki otrębów żytnich
1 łyżka soli
1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody
250 g mąki żytniej razowej
250 g mąki orkiszowej
330 ml aktywnego zakwasu
3 szklanki wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej.
Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 10-12 godzin.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 stopni około godzinę od nagrzania się piekarnika.
Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest inny i w związku z tym czas pieczenia może się różnić od podanego przeze mnie.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2016/03/razowy-chleb-wieloziarnisty-na-zakwasie.html