ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie :-)

Chleb na zakwasie :-)

nazwa

Wykonanie

Chciałabym Wam przedstawić kolejny chlebek na zakwasie :-) ostatnio nie kupuje chleba w sklepach tylko piekę go sama. Wychodzi pyszny, z chrupiącą skórką, pełny ziaren i długo utrzymujący świeżość. Pamiętam taki chleb piekła moja Mama i Babcia. Już jako mała dziewczynka uwielbiałam jego smak. A kromka chleba z masłem i cukrem była po prostu bombowa, nic więcej nie było potrzeba.
Spróbujcie sami. Dla mnie to wspomnienie smaku z dzieciństwa - chleb pieczony przez moją Mamę.
www.comfortfood.pl
Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 250 g mąki żytniej lub razowej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanki pestek dyni
- 2 łyżeczki soli
- 750 g przegotowanej, ciepłej wody
- zakwas - przepis tutaj
Wykonanie:
Do miski wsypać mąki, płatki, słonecznik, siemię, pestki dyni, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione.
Blaszkę do keksówki (40 cm) wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta odkładamy 3 łyżki do słoika i umieszczamy w lodówce na kolejny chleb. Do blaszki wyłożonej papierem przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 9 godzin.
Po tym czasie chleb spryskujemy po wierzchu wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez
1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki i odrywamy papier. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/05/chleb-na-zakwasie.html