ßßß Cookit - przepis na Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie

Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Pin It
Uwielbiam ciężkie razowe chleby z ogromną ilością ziaren. Ten chleb próbowałam u Beatki P. Bardzo mi posmakował, dostałam przepis i postanowiłam go upiec, ale nie w piekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja !
Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-)
Składniki:
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki dyni
1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych)
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych
1 łyżka soli
1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody
250 g maki żytniej razowej
250 g maki gryczanej
330 ml aktywnego zakwasu
3 szklanki wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej.
Ciasto przekładamy do namoczonego, natłuszczonego i posypanego otrębami garnka rzymskiego lub dużej keksówki i odstawiamy na 10-12 godzin.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 stopni około godzinę od nagrzania się piekarnika.
Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest inny i w związku z tym czas pieczenia może się różnić od podanego przeze mnie.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/05/wieloziarnisty-razowy-chleb-na-zakwasie.html