Wykonanie
Pin It
Brukselka, to typowe zimowe warzywo, chyba nieco zapomniane i nie przez wszystkich lubiane. Może dlatego, że przez lata podawane było tylko klasycznie, jako jarzynka do obiadu polane
masłem z
tartą bułką ... ?
Pora więc odczarować
brukselkę: oto omlet z
brukselką, który może być smacznym pomysłem na śniadanie lub na lunch - jak kto woli. Zapewniam Was, będzie Wam smakować !Na blogu znajdziecie też przepis na pyszną
brukselkę w pomidorach .
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:400 g
brukselki3 duże wiejskie
jajka1
cebulakilka plasterków dowolnej
kiełbasy2 ząbki posiekanego
czosnkumasło klarowane do smażenia
sólpierzposiekana
natka pietruszkiWykonanie:
Cebulę kroimy w piórka,
kiełbasę w paski, wszystko podsmażamy na rozgrzanym
maśle.
Cebula powinna się zeszklić.
Brukselkę kroimy na pól, wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy
sól i
pieprz do smaku, mieszamy.Do
brukselki dodajemy
czosnek, mieszamy i wlewamy rozkłócone
jajka. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy, aż
jajka się zetną. Posypujemy
natką pietruszki i od razu podajemy.