Wykonanie
Kolejny przepis na pyszny sernik, tym razem ze zbiorów Siostry Anastazji. Gorąco polecam.
Ciasto kruche:1,5 szklanki
mąki3 łyżki
cukru pudru4/4 kostki
margaryny4
żółtka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto kruche.Ciasto
orzechowe:4
białka4 łyżki
cukru1 łyżka
mąki1 łyżka
bułki tartej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia15 dag
orzechów mielonychWykonanie:
Białka ubić z
cukrem, dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
tartą bułkę i
orzechy. Delikatnie wymieszać.Masa serowa:1 kg
zmielonego sera3/4 szklanki
cukru1 szklanka
oleju2 szklanki
mleka2 budynie
waniliowe2
jaja4
żółtka1
cukier waniliowyWykonanie:Całe
jaja,
żółtka,
cukier kryształ i
cukier waniliowy utrzeć, dodając stopniowo
ser, budynie,
olej i
mleko. Na blaszkę wyłożoną papierem rozłożyć kruche ciasto, następnie kupkami nałożyć ciasto
orzechowe, wszystko zalać
serem. Upiec.Składniki masy:½ litra
mleka2
żółtka1
cukier waniliowy3-4 łyżki
cukru kryształu2 budynie
śmietankowe bez
cukru1 kostka
masła15 dag
rodzynek1 tabliczka
czekolady.Wykonanie:
Rodzynki sparzyć,
czekoladę pokroić na drobne kawałki. Z
mleka,
cukru,
cukru waniliowego,
żółtek, budyniu ugotować
budyń.
Masło utrzeć, dodać przestudzony
budyń,
rodzynki i kawałki
czekolady, wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony i zimny sernik. Wierzch posypać
kakao.Smacznego!