Wykonanie
Wuzetka... z tym
ciastem wiąże się pewna śmieszna sytuacja, kiedy to wybrałam się po coś słodkiego do
cukierni i widząc apetyczny kawałek
czekoladowego ciasta przekładanego kremem poprosiłam o ciasto "od wu do zet", bo przecież przy cieście widniała karteczka "w-z". Pani z
cukierni zaskoczyła i zawstydziła mnie wuzetką :). Dopiero niedawno, bo w styczniu odważyłam się przygotować przepyszną wuzetkę, która dość długo widniała na mojej liście "do zrobienia". Z mojej listy przygotowałam już:
chałka z kruszonkąchatka puchatkadrożdżówki z
truskawkamidomowy kopiec kretakremówka
beza pavlovafale dunaju .inspiracja
biszkopt:6
jajekszklanka
cukruszklanka
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli3 łyżki
kakao3 łyżki
olejukrem :500 g
twarogu sernikowego350 ml
śmietany 36% (+ 150 ml do dekoracji)5 łyżeczek
żelatynypół szklanki
wodyszklanka
cukru pudrunasączenie :1/3 szklanki
nalewki owocowej2-3 łyżki
wodydo przełożenia :
powidła śliwkowepolewa :120 g
masła4 łyżki
śmietany 18%4 łyżki
cukru5 łyżek
kakao2 łyżeczki
żelatynypół szklanki
wodydekoracja :wspomniane wyżej 150 ml
śmietany 30%śmietan fix2 łyżki
cukru pudrukandyzowane
wiśniePrzygotowanie:
białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywną pianę.Stopniowo wsypywać
cukier dalej ubijając.Dodawać pojedynczo
żółtka ciągle miksując.
Mąkę przesiać z proszkiem i
kakao, dodać do ciasta i ręcznie szpatułką dokładnie i delikatnie wymieszać masę.Na koniec dodać
olej i ponownie wymieszać.Ciasto wylać na blachę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 35 minut aż boki będą odstawać, a po wbiciu patyczka będzie on suchy.Ostudzony
biszkopt przekroić na dwa blaty.Każdy blat nasączyć
nalewką wymieszana z
wodą.Krem:
żelatynę zalać
wodą i odstawić do napęcznienia.Mocno schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem na sztywno, powoli dodawać po łyżce
twaróg sernikowy miksując na wolnych obrotach.Napęczniałą
żelatynę rozpuścić w mikrofali i gorącą (nic się nie stanie) wlać do masy i energicznie rózgą lub łyżką wymieszać, a następnie włożyć na chwilę do lodówki.Układanie: pierwszy blat nasączony wstawić do blachy i posmarować go powidłami śliwkowymi.Wyłożyć masę
śmietanową, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć i włożyć do lodówki..Polewa:
żelatynę zalać zimną
wodą do napęcznienie, a w tym czasie w rondlu rozgrzać
masło z
cukrem.Dodać
śmietanę i rozmieszać, zdjąć z palnika, wmieszać
kakao i doprowadzić do zagotowania.Podgrzać
żelatynę w mikrofalówce i wlać do polewy, gotować 2 minuty.Lekko ostudzoną polewą oblać całe ciasto i włożyć do lodówki, najlepiej na noc.Dekoracje:
śmietanę ubić z
cukrem pudrem i
fixem na sztywno.Przełożyć masę do szprycy i wyciskać dekoracje, na którym czubku ułożyć kandyzowane
wiśnie.