ßßß Cookit - przepis na Babeczki z puree rabarbarowym

Babeczki z puree rabarbarowym

nazwa

Wykonanie

Pora na rabarbar :} Winne, orzeźwiające w smaku różowe łodygi świetnie nadają się do przyrządzenia pysznych deserów np. rewelacyjnych, niebiańskich babeczek podwójnie rabarbarowych. Mięciutkie ciasto o lekko kwaskowatym wnętrzu przykryte słodkim kremem. Jest pysznie :}
Przygotowanie: 40 minut| Pieczenie: 20 minut| Czas dodatkowy: studzenie
Składniki na 15 sztuk:
230 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
2 jajka
80 ml kwaśnej śmietany
90 g masła (roztopione i ostudzone)
60 ml oleju
150 ml zimnej wody
1/4 łyżeczki soli
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól wszystko razem dokładnie mieszamy.
W innej misce mieszamy jajka i śmietanę. W trzeciej misce mieszamy masło, olej i wodę.
Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, cały czas mieszamy i dodajemy mieszankę jajeczno-śmietanową.Dokładnie mieszamy.
Pure e rabarbarowe.
około 0,5 kg rabarbaru
4-6 łyżek cukru
50 ml wody
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier. Papkę przekładamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego puree.
Wykonanie babeczek:
Na dno foremek wkładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy łyżeczkę piuree i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Babeczki pieczemy około 20 minut w 180*C.
Krem:
250 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
śmietan-fix albo 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody.
2 łyżki puree z rabarbaru
Ubijamy śmietanę dodajemy cukier, śmietan-fix i puree. Kremem dekorujemy babeczki.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2012/06/babeczki-z-piure-rabarbarowym.html