Wykonanie
Dzisiaj klasyk, czyli połączenie
mięty i
czekolady. Ciasto składa się ze
spodu czekoladowego, z masy serowej (z
tofu) barwionej
sokiem ze
szpinaku i
mięty oraz z
polewy czekoladowej na wierzchu . Jest z nim trochę zabawy, ale jeśli chcecie możecie pójść na skróty omijając etap robienia barwnika (patrz wskazówki na końcu przepisu).Jeśli chodzi o ilość porcji, to na zdjęciu poniżej widać że wyszło ich dokładnie 7. Piekłam ciasto w niewielkiej silikonowej foremce, dzięki której nie musiałam go później kroić. Jeśli chcecie zrobić wypiek w keksówce, zdecydowanie musicie podwoić wszystkie składniki.1. Składniki na spód:Suche:1/2 szklanki
mąki owsianej1/4 szklanki
mąki kokosowej2 łyżki
kakao w proszku1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
ksylitolu1 łyżka
siemienia lnianego mielonegoMokre:2 łyżki
mleka roślinnego (u mnie
kokosowe)1/4 szklanki
miodu30 g
czekolady gorzkiej minimum 70%
kakao2 łyżki
oleju kokosowego2 łyżki tartej
czekolady2. Masa z
tofu:250 g
tofu naturalnego (użyłam
tofu naturalnego Polsoi)2 łyżki
mąki kokosowej2 łyżki
oleju kokosowego4 - 5 łyżek
ksylitolu7-10 kropli aromatu
miętowego do ciast4 łyżki
soku z limonki3. Barwnik
miętowy do masy serowej:garść liści świeżej
mięty20 g
szpinaku4 łyżki
wodyWszystko zmiksuj blenderem/malakserem i przepuść przez gazę. Kilka łyżek zielonego płynu, który zostanie po odcedzeniu, należy dodać później do masy serowej.4.
Polewa czekoladowa:50 g
gorzkiej czekolady rozpuść i wymieszaj w rondelku z małą łyżeczką
oleju kokosowego (na małym ogniu, nie dopuść do wrzenia).PRZYGOTOWANIESPÓD1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.2. Wymieszaj suche składniki w misce.3. W rondlu podgrzej
mleko i
miód. Następnie dodaj
gorzką czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się roztopi. Ogień musi być mały, żeby
czekolada się nie przypaliła. Dodaj
olej i energicznie wymieszaj.4. Mokre składniki z rondla wlej do suchych i połącz wszystko rękoma. Kiedy ciasto trochę ostygnie, dodaj tartą
czekoladę.MASA SEROWA5. Delikatnie wyciśnij nadmiar
wody z
tofu, wrzuć
ser do blendera.6. Dodaj pozostałe składniki oraz barwnik. Blenduj, aż pozbędziesz się grudek.CIASTO:7. Wyłóż spód ciasta do foremki. Wyrównaj a następnie wyłóż na to masę z
tofu. Ponownie wygładź.8. Piecz przez około 35-40 minut, aż masa z
tofu będzie zwarta.9. Wyjmij z piekarnika i polej roztopioną
czekoladą.
Wskazówki:Masa z
tofu musi być możliwie jak najbardziej gładka, grudki psują smak.Ilość aromatu
miętowego to kwestia gustu i wybranego przez nas produktu, dlatego najlepiej dolewać go partiami, co chwilę kontrolując smak.Barwnik ze
szpinaku i
mięty można zastąpić zwykłym
spożywczym barwnikiem w proszku, ale wtedy musimy pamiętać o dodaniu kilku łyżek
wody i dodatkowej ilości aromatu
miętowego do masy serowej.Konsystencja
polewy czekoladowej w dużej mierze zależy od użytej
czekolady - niektóre łatwo roztopić, do innych trzeba dodać nieco więcej
oleju kokosowego. Opcjonalnie można wlać
mleko, odradzam rozrzedzanie
czekolady wodą.Energia(1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik339 kcal9 g18 g37 , 5 g6,3g