Wykonanie
Babki są tradycyjnym wypiekiem pojawiającym się na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Można przygotowywać różne ich rodzaje oraz warianty smakowe. Dzisiaj mam coś dla miłośników
kokosa. Przygotowałam pyszną babkę
kokosową na bazie
białek. Polecam jej upieczenie, nie tylko na nadchodzące święta, ale i na co dzień lub jeśli w lodówce zalega Wam zapas
białek. Babka koksowa jest miękka, lekka, lecz nieco mniej wilgotna.
Wiórki kokosowe są wyczuwalne zarówno w strukturze babki, jak i w jej smaku. Całość doskonale komponuje się z polewą na bazie
deserowej czekolady. Wielbicielom
kokosowych smaków
mogę zaproponować dodatkowe obsypanie babki prażonymi wiórkami kokosowymi już po upieczeniu.
Składniki:babka6
białek100 g
wiórków kokosowych1 kopiata szklanka
mąki1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia¾ szklanki
olejuszczypta
soliwierzch150 g
deserowej czekolady3-4 łyżki stołowe
mleka30 g
masła20 g
wiórków kokosowych (około 3 łyżki stołowe)Przygotowanie:Składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy
cukier. Krótko ubijamy, aż do połączenia składników. Do piany z
białek dodajemy
wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i wsypujemy do
białek. Następnie powoli dolewamy
olej i całość mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników.Ciasto przelewamy do formy silikonowej (lub metalowej, wówczas należy wysmarować ją
masłem i wysypać
bułką tartą). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.W tym czasie przygotowujemy
polewę czekoladową.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z
masłem w kąpieli
wodnej. Dodajemy kilka łyżek
mleka i dokładnie mieszamy. Od razu polewamy ostudzone ciasto.
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, a następnie posypujemy nimi wierzch babki, zanim polewa całkowicie zastygnie.Smacznego!