Wykonanie
Przed Tobą kolejny wpis w ramach cyklu Zaplanuj ze Smakiem . Dzisiaj zaplanujesz i przygotujesz ze mną świąteczny obiad. Ze względu na
porę roku, skupimy się na Wielkanocy, aczkolwiek menu, które wybrałam doskonale sprawdzi się także przy innych okazjach.Świąteczny obiad jest drugim po śniadaniu ważniejszym punktem Wielkanocy, podczas którego wspólnie zasiada się do stołu. Przygotowany dla
grona najbliższych osób stanowi nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli lista gości jest długa. Wielkanoc, podobnie jak każde Święta, wiąże się z wieloma przygotowaniami. Obfitość i wielorakość potraw na świątecznym
stole, powoduje że w kuchni spędzamy nawet kilka godzin. Warto dobrze rozplanować ten czas, tak aby móc cieszyć się świąteczną atmosferą nie tylko znad kuchennego palnika.
Na Twoim
stole już od śniadania znajdą się zapewne takie klasyki jak:
jajka faszerowane,
sałatka jarzynowa, baba piaskowa czy też mazurek. W tym wpisie podpowiem Ci co zaserwować w ich towarzystwie, tak aby świąteczny obiad prezentował się oryginalnie, a zarazem nie był zbyt skomplikowany podczas przygotowań.Poniższy zestaw to dwie przystawki: jedna podawana na ciepło, druga na zimno, danie główne oraz deser. Zrezygnowałam tym razem z przepisu na
napój, ponieważ nasz stół i tak będzie już syto zastawiony. Do picia podczas obiadu wystarczy
woda, sok lub
wino, a do deseru idealna będzie filiżanka
kawy lub
herbaty.
Rolada drobiowa z
pomidorami,
papryką i
serem mozzarellaBy pobudzić apetyt, rozpocznij świąteczny obiad od podania zimnej przystawki, czyli plasterka drobiowej rolady w towarzystwie świeżego
pieczywa. W jej wnętrzu znajdziesz farsz na bazie
pomidorów,
papryki oraz
sera mozzarella, aczkolwiek możesz ją nadziać także innymi dodatkami:
szpinakiem,
pieczarkami lub
szynką i
żółtym serem.
Krem
chrzanowyWielkanocny obiad nie może obejść się bez tradycyjnej zupy, dlatego jako drugą przystawkę proponuję właśnie ten rodzaj dania. W większości domów na Święta podaje się żurek lub barszcz biały. Jednak jeśli masz ochotę na odrobinę odmiany, zaserwuj bliskim krem
chrzanowy. Podaj go z
chipsami przygotowanymi z
kiełbasy (białej lub innej dowolnej). Krem
chrzanowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, a w dodatku pozwoli ująć klasyczne smaki w nieco nowszym wydaniu.
Glazurowana
szynka z
goździkamiPieczone mięso to potrawa, która obowiązkowo powinna znaleźć się na świątecznym
stole. Wygląda wykwintnie i smakuje doskonale. Do wyboru mamy różne rodzaje pieczeni:
szynkę,
schab,
kaczkę lub
indyka. Ja proponuję
szynkę w słodkiej glazurze, z lekko korzennym aromatem dzięki dodatkowi
goździków. Pokrojona w plastry i polana np.
sosem pieczeniowym będzie prezentować się znakomicie.
Pieczone
ziemniakiDoskonałym uzupełnieniem kawałka pieczeni będą złociste, pieczone
ziemniaki. Odsyłam tutaj do mojego sprawdzonego przepisu, w którym
ziemniaki wychodzą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Nie ma możliwości, aby komuś nie posmakowały! Z pewnością znajdą uznanie zarówno wśród młodszych, jak i starszych członków rodziny.
Sernik różanyZwieńczeniem pysznego obiadu powinien być równie znakomity deser. Najpopularniejszym wypiekiem, serwowanym na święta lub innego rodzaju specjalne okazje jest sernik. Pyszne, kremowe i delikatne ciasto ma wielu wielbicieli. Inspirując się zatem lubianym i tradycyjnym przepisem, proponuję coś oryginalnego. Sernik wzbogacony o dodatek
konfitury różanej oraz
białej czekolady bez wątpienia zapadnie Twoim bliskim w pamięci.
Aby lepiej rozplanować przygotowanie świątecznego obiadu skorzystaj z poniższego harmonogramu. Będzie on bardzo pomocny podczas szykowania kilku dań jednocześnie.1-2 dni przed obiadem: zrób zakupy, by zaopatrzyć się we wszystkie składniki z listy; przygotuj
bulion na zupę oraz farsz rolady drobiowejwieczór przed obiadem: ugotuj
szynkę razem z
włoszczyzną, natnij ją, nasmaruj glazurą i powtykaj
goździki; przygotuj roladę drobiową; upiecz sernik w dniu obiadu: oblej sernik polewą z
białej czekolady; przygotuj krem
chrzanowy; podgotuj
ziemniaki przed ich uprzednim pieczeniem; upiecz
szynkę w glazurzetuż przed podaniem: roladę drobiową pokrój w plastry; przygotuj
chipsy z
kiełbasy do kremu
chrzanowego; upiecz
ziemniaki.