Wykonanie
Witam w drugim wpisie w ramach cyklu Zaplanuj ze Smakiem . Dzisiaj zaplanujesz ze mną romantyczną kolację we dwoje. Możesz wykorzystać moje porady w zbliżający się weekend walentynkowy lub podczas innych okazji takich jak rocznica, czy randka. W zasadzie możesz skorzystać z nich kiedy tylko chcesz, bo romantyczna kolacja przygotowana bez okazji z pewnością ucieszy ukochaną lub ukochanego każdego dnia w roku.Nie ma chyba lepszego sposobu na trafienie do
serca bliskiej osoby niż przez żołądek. A jeszcze większe jej uznanie zdobędziesz, gdy wykwintna kolacja powstanie od początku do końca w Twojej kuchni. Zawczasu zaplanuj więc znakomite dania, które przepełnią Twój dom przyjemnym aromatem i oczarują ukochaną osobę od samego progu. Do tego oczywiście odpowiednia oprawa w postaci nastrojowej muzyki, blasku świec oraz pięknie nakrytego stołu i wszystko będzie wyglądać jak w eleganckiej restauracji.
Na romantyczną kolację, wybierz potrawy proste, które są w zasięgu Twoich możliwości oraz umiejętności kulinarnych. Wówczas unikniesz stresu związanego z ewentualną porażką. Wybierz coś, co zawsze wychodzi Ci doskonale lub stwórz nową, prostą kompozycję. Często
banalna receptura z małym udoskonaleniem okazuje się najlepszym rozwiązaniem. Nie eksperymentuj na siłę z wykwintnymi składnikami i dodatkami. Jeśli Ty i Twoja Druga Połowa nie znosicie
ostryg z pewnością nie jest to odpowiednia
pora, by próbować zacząć je lubić. Ponadto zadbaj, aby przygotowane dania kusiły wyglądem, zapachem oraz smakiem, ale przy okazji nie były zbyt ciężkie i zapychające. Warto pamiętać także o nakładaniu porcji umiarkowanej wielkości. Czterodaniowy posiłek ma służyć podkręceniu romantycznej atmosfery, a nie doprowadzić do niestrawności.Poniższy zestaw jest moją propozycją na romantyczną kolację we dwoje. Starałam się wybrać dania nieskomplikowane, a zarazem bardzo aromatyczne. W menu przemyciłam też afrodyzjaki w postaci czerwonego
mięsa,
sera pleśniowego,
szampana,
bakalii oraz
korzennych przypraw, tak aby podczas kulinarnej uczty pobudzić nieco zmysły i wzmocnić miłosny nastrój.
Zupa krem z
brokułówNa początek miseczka aksamitnego, zielonego kremu z
brokułów z dodatkiem
sera pleśniowego na zaostrzenie dalszego apetytu. Ze względu na obszerne menu, warto zrezygnować z dodatku grzanek. Szkoda, by było gdyby później w żołądku nie starczyło miejsca na deser. Jednak, aby w zupie coś przyjemnie chrupało, polecam posypanie jej po wierzchu odrobiną prażonego
słonecznika lub
płatków migdałów.
Wołowina z purée
marchewkowo -
imbirowym i dodatkamiCzy jest coś lepszego od perfekcyjnie przygotowanego kawałka wołowiny? Soczyste i pachnące
rozmarynem mięso zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia, a w dodatku zwiększy wrażenia estetyczno-zmysłowe, bowiem
steki wołowe to także afrodyzjak. Oprócz słusznej porcji
mięsa na talerzu pojawi się rozgrzewające purée
marchewkowo-
imbirowe, porcja
ryżu jaśminowego oraz
sos żurawinowy na bazie
wina, który swoją cierpkością nadaje potrawie ciekawego charakteru i łączy ją w całość.
Pieczone
jabłka z
bakaliami i gałką
lodów śmietankowychW menu romantycznej kolacji nie może zabraknąć wyśmienitego deseru. Oczywiście najpopularniejszym afrodyzjakiem, który występuje w słodkościach jest
czekolada. Niemniej jednak
miód i
bakalie w niczym jej nie ustępują. Dlatego na deser proponuję przepyszne pieczone
jabłka wypełnione
miodem,
orzechami, a także
suszonymi owocami. Całości smaku dopełnią
lody oraz oczywiście
cynamon, którego zapach będzie cudownie się unosił po domu w trakcie przygotowywania tej słodkiej potrawy.
Żurawinowa mimozaBardzo szybki i efektowny
drink. To swego rodzaju wariacja na temat tradycyjnej lampki
szampana. Tym razem podajemy ją w
drinku razem z
sokiem pomarańczowym i
żurawinowym. Do kolacji polecam wypicie jednej lub maksymalnie dwóch szklaneczek, bowiem
drinki z
winem musującym lub
szampanem szybciej uderzają do głowy za sprawą zawartych w nich bąbelków.
Aby nie spędzić przed kolacją całego w kuchni, skorzystaj z poniższego harmonogramu. Będzie on bardzo pomocny podczas rozplanowania pracy.1-2 dni przed kolacją: zrób zakupy, by zaopatrzyć się we wszystkie składniki z listy, przygotuj
bulion warzywny na zupęwieczór przed kolacją: ugotuj krem z
brokułów, schłodź
wino musujące oraz
soki do
drinków, przygotuj
lód w dniu kolacji: przygotuj purée
marchewkowo-
imbirowe oraz
sos żurawinowy, zamarynuj
mięsotuż przed podaniem: ugotuj
ryż, usmaż
wołowinę, wstaw do piekarnika
jabłka z
miodem i
bakaliami, przygotuj
drinki