Wykonanie
Scones to tradycyjne
maślano-
mleczne bułeczki, które zazwyczaj podawane są do śniadania lub do
herbaty podczas tzw. tea
time w Wielkiej Brytanii.Bułeczki mogą być nadziewane
masłem lub
dżemem.Uwielbiam te bułeczki z
dżemem domowej roboty.Pieczone w domu, dłużej zachowują świeżość i można je zawsze urozmaicać w różny sposób.Absolutnie musicie je zrobić w domu !Scones będą idealnym pomysłem na walentynkowe śniadanie. Wystarczy użyć foremkę w formie
serca zamiast zwykłej okrągłej.Własnoręcznie wykonane niewątpliwie będą docenione...a w kształcie
serca, na pewno podbiją
serce ukochanej lub ukochanego.Zapraszam;-)
Składniki na 24 scones:280 g
mąki(+ do posypywania)60 g
masła150 ml
mleka12 g
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru1
jajko do smarowaniaPrzygotowanie:Przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia do miski.Dodajemy szczyptę
soli i
cukier, dokładnie mieszamy.
Masło kroimy na drobne kawałki, dodajemy do suchych składników, ucieramy.Dodajemy
mleko i zagniatamy na stolnicy posypanej
mąką.Ciasto zagniatamy bardzo szybko - tyle by powstało gładkie i elastyczne ciasto.Sekretem scones jest sprawna ręka - muszą być szybko wyrabiane.Nie należy wyrabiać ciasta długo, bo inaczej straci swoją puszystość. Im dłużej się je zagniata, tym twardsze są babeczki.Ciasto rozwałkowujemy lub rozbijamy na podsypaną
mąką stolnicy na grubość mniej więcej 1,7 cm.Foremką do wycinania w kształcie
serca( o ostrej krawędzi - drugi sekret pysznych scones)wycinamy bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo w czasie pieczenia jeszcze urosną).
Wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem na przykład za pomocą pędzelka.Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C.Piekarnik musi być mocno nagrzany piekarnik przed pieczeniem(trzeci sekret pysznych scones)!Pieczemy przez 15 minut na złoty kolor.
Lekko studzimy na kratce.Podajemy jeszcze ciepłe z dobrej jakości
masłem lub smaczną z
konfiturą (najlepiej domową). Jak wolicie.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)