ßßß
Składniki na 24 scones:280 g mąki(+ do posypywania)60 g masła150 ml mleka12 g proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru1 jajko do smarowaniaPrzygotowanie:Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do miski.Dodajemy szczyptę soli i cukier, dokładnie mieszamy.Masło kroimy na drobne kawałki, dodajemy do suchych składników, ucieramy.Dodajemy mleko i zagniatamy na stolnicy posypanej mąką.Ciasto zagniatamy bardzo szybko - tyle by powstało gładkie i elastyczne ciasto.Sekretem scones jest sprawna ręka - muszą być szybko wyrabiane.Nie należy wyrabiać ciasta długo, bo inaczej straci swoją puszystość. Im dłużej się je zagniata, tym twardsze są babeczki.Ciasto rozwałkowujemy lub rozbijamy na podsypaną mąką stolnicy na grubość mniej więcej 1,7 cm.Foremką do wycinania w kształcie serca( o ostrej krawędzi - drugi sekret pysznych scones)wycinamy bułeczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo w czasie pieczenia jeszcze urosną).
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem na przykład za pomocą pędzelka.Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C.Piekarnik musi być mocno nagrzany piekarnik przed pieczeniem(trzeci sekret pysznych scones)!Pieczemy przez 15 minut na złoty kolor.
Lekko studzimy na kratce.Podajemy jeszcze ciepłe z dobrej jakości masłem lub smaczną z konfiturą (najlepiej domową). Jak wolicie.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)