Wykonanie
Przepis ten przechowywałam do tej
pory na bardzo starej, zżółkniętej karteczce zatytuowanej "naleśniki amerykańskie".Pochodzi z czasów, kiedy nie używano u nas jeszcze określenia pancakes ;)Wychodzą z niego zawsze pyszne placuszki :) Nie wiem, dlaczego tak późno pojawia się na blogu ...
SKŁADNIKI220 g przesianej
mąki2 roztrzepane
jajka2 łyżeczki
cukru1 łyżka
proszku do pieczenia30 g roztopionego i ostudzonego
masłaszczypta
soli300 ml
mlekaPRZYGOTOWANIESkładniki ciasta mieszamy dolewając stopniowo
mleko. Odstawiamy na 15-20 minut.Smażymy na suchej rozgrzanej patelni okrągłe placuszki. Kiedy na górze pojawią się bąbelki przekręcamy naleśniki na drugą stronę. Złote pancakesy polewamy
syropem klonowym lub
miodem , albo podajemy z innymi ulubionymi dodatkami. Z podanej porcji wychodzi około 15 placuszków.Smacznego :)