Wykonanie
Bułki upieczone w domu nie trzeba nikomu zachwalać. Z dodatkiem
czarnuszki są pyszne, chrupiące i bardzo aromatyczne. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, jedyny minus to czas potrzebny aby
bułki ładnie wyrosły.
SKŁADNIKI :400 g
mąki pszennej typ 650 +
mąka do posypania150 g
mąki żytniej typ 200, drobno mielonajeżeli mamy zakwas
chlebowy (gęste ciasto) możemy dodac 2 duże łyżki,
bułki będą smaczneijsze20 g świeżych
drożdży150 ml ciepłego
mleka100 ml
wody2 płaskie łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru4 łyżki
olejuczarnuszka do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozpuszczamy w
mleku, dodajemy
cukier i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy
mąki,
sól, wlewamy
wodę,
drożdże i
olej. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i bez grudek.Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy posypując je
mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 10-12 porcji z których formujemy
bułki.Układamy je na blaszce posypując
mąką.Wierzch
bułek smarujemy
wodą ( można rozmąconym
jajkiem ) i posypujemy
czarnuszką.Pozostawiamy
bułki na 15 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrosną to tępą stroną noża robimy wgniecenie na ich środku.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 180-200 *C, przez 20 minut aż ładnie się zarumienią, na funkcji termoobieg.
Czarnuszka dodaje im aromatu jednak można ją zamienić na
sezam,
słonecznik lub
siemię lniane.
Bułki są pyszne pierwszego i drugiego dnia. Można również nadmiar zamrozić.