ßßß Cookit - przepis na CHLEB ŻURAWINOWY

CHLEB ŻURAWINOWY

nazwa

Wykonanie

Pyszny chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z masłem, dżemem, czekoladą i z tym czym lubimy najbardziej.
SKŁADNIKI :
450 g maki pszennej typu 650
250 ml ciepłej wody
100 ml zakwasu chlebowego
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
10 g świeżych drożdży
50 g suszonej żurawiny HELIO
PRZYGOTOWANIE :
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, drożdże mieszamy w wodzie i wlewamy. Wyrabiamy ciasto aż składniki się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypana mąką stolnicę i zagniatamy ponownie. Formujemy z niego wałek i przekładamy do formy, u mnie koszyczek ale może to być forma keksowa lub inna, pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 *C i pieczemy chleb 40 minut co jakiś czas skrapiając go wodą.
Kiedy jest już wypieczony, wyciągamy i studzimy na kratce.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/03/chleb-zurawinowy.html