Wykonanie
Pyszny
chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem
żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z
masłem,
dżemem,
czekoladą i z tym czym lubimy najbardziej.
SKŁADNIKI :450 g
maki pszennej typu 650250 ml ciepłej
wody100 ml zakwasu
chlebowego1 płaska łyżeczka
soli1 łyżka
oleju10 g świeżych
drożdży50 g
suszonej żurawiny HELIOPRZYGOTOWANIE :Wszystkie składniki umieszczamy w misce,
drożdże mieszamy w wodzie i wlewamy. Wyrabiamy ciasto aż składniki się połączą. Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypana
mąką stolnicę i zagniatamy ponownie. Formujemy z niego wałek i przekładamy do formy, u mnie koszyczek ale może to być forma keksowa lub inna, pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 190 *C i pieczemy
chleb 40 minut co jakiś czas skrapiając go
wodą.Kiedy jest już wypieczony, wyciągamy i studzimy na kratce.Smacznego.