ßßß Cookit - przepis na Chleb z pestkami dyni i suszoną żurawiną

Chleb z pestkami dyni i suszoną żurawiną

nazwa

Wykonanie

Składniki:
250g mąki pszennej chlebowej, plus do oprószenia miski,
250g mąki razowej chlebowej,
7g drożdży suchych,
12g soli ( 1 i 1/2 łyżeczki),
350ml ciepłej wody,
1 łyżka oleju, plus do naoliwienia papieru do pieczenia,
90g suszonej żurawiny,
90g pestek dyni ( 60g do środka chleba i 30 g na wierzch chleba ),
mleko w temp. pokojowej do posmarowania chleba.
Przygotowanie:
Mąki wymieszać z solą i suchymi drożdżami. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać olej oraz wodę - wlewać powoli łącząc wodę z mąką. Następnie zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest zagniecione dodać suszoną żurawinę i pestki dyni - zagnieść ciasto ponownie. Miskę oprószyć mąką i włożyć do niej uformowane w kulę ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść, ale zagniatać krótko. Położyć na blaszce i uformować chleb - starać się by żurawina za bardzo nie wystawała, ponieważ podczas pieczenia zrobi się twarda i niesmaczna. Chleb posmarować mlekiem i obsypać pestkami dyni lekko je przyciskając do chleba. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40minut. Rozgrzać piekarnik do 200stopni C i piec w nim chleb przez 10minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 180stopni C i piec kolejne 30minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb położyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/10/chleb-z-pestkami-dyni-i-suszona-zurawina.html