Wykonanie
Składniki:250g
mąki pszennej chlebowej, plus do oprószenia miski,250g
mąki razowej chlebowej,7g
drożdży suchych,12g
soli ( 1 i 1/2 łyżeczki),350ml ciepłej
wody,1 łyżka
oleju, plus do naoliwienia papieru do pieczenia,90g
suszonej żurawiny,90g pestek dyni ( 60g do środka
chleba i 30 g na wierzch
chleba ),
mleko w temp. pokojowej do posmarowania
chleba.Przygotowanie:
Mąki wymieszać z
solą i suchymi
drożdżami.
Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać
olej oraz
wodę - wlewać powoli łącząc
wodę z
mąką. Następnie zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest zagniecione dodać
suszoną żurawinę i
pestki dyni - zagnieść ciasto ponownie. Miskę oprószyć
mąką i włożyć do niej uformowane w kulę ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść, ale zagniatać krótko. Położyć na blaszce i uformować
chleb - starać się by
żurawina za bardzo nie wystawała, ponieważ podczas pieczenia
zrobi się twarda i niesmaczna.
Chleb posmarować
mlekiem i obsypać
pestkami dyni lekko je przyciskając do
chleba. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40minut. Rozgrzać piekarnik do 200stopni C i piec w nim
chleb przez 10minut, po tym czasie zmniejszyć temp. do 180stopni C i piec kolejne 30minut. Po wyjęciu z piekarnika
chleb położyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!!!