ßßß
Kolejny przepis od Danuty. Wcześniej podzieliła się ze mną przepisem na ciasto drożdżowe, a teraz przesłała mi na maila ten przepis na chleb z automatu. Bez zbędnego gadania zacytuję Danutę:
"Ciężko się było zebrać, ale w końcu przesyłam przepis na chleb. Przepis jest wielokrotnie wypróbowany i dość uniwersalny. Jeszcze taka uwaga - ja mąkę odmierzam kubeczkiem o pojemności 250 ml, który był w zestawie z automatem. Dla osób używających wagi podaję w przepisie ilość mąki w gramach, zakładając, że szklanka mąki waży około 135 g.Składniki na 1150 g:400 ml wody1 łyżka stołowa oleju2,5 łyżeczki (ok. 12 g) soli500 g mąki pszennej typ 650170 g mąki żytniej (zwykłej)12 g drożdży świeżych piekarskichProgram "Normal", trwa niecałe 3 godziny.Przepis jest dość uniwersalny, ponieważ:1. wodę możemy zastąpić mlekiem - wyjdzie wtedy biały miękki chleb, coś jak chleb angielski.2. połowę zwykłej mąki żytniej można zastąpić mąką żytnią razową - chleb będzie ciemny, coś jak graham.3. olej można zastąpić oliwą z oliwek albo łyżką smalcu domowego z mielonymi skwarkami i cebulką :P Bez tłuszczu chleb kruszy się przy krojeniu, ale też jest smaczny.4. można dosypać łyżeczkę pieprzu ziołowego albo kminku.5. można dodać różne nasiona: dyni, słonecznika, maku, amarantusa, a także otręby (moczone).6. można stosować różne programy oprócz "normal", np. "french" (chleb dłużej rośnie) albo "wholebread".Mi w każdym razie nigdy nie wychodzi chleb dokładnie taki sam jak poprzedni, ale przecież o to chodzi, to nie piekarnia :)"Czekam zatem na kolejne przepisy od Danuty. Od innych czytelników oczywiście również :)