Wykonanie
Kolejny przepis od Danuty. Wcześniej podzieliła się ze mną przepisem na
ciasto drożdżowe, a teraz przesłała mi na maila ten przepis na
chleb z automatu. Bez zbędnego gadania zacytuję Danutę:
"Ciężko się było zebrać, ale w końcu przesyłam przepis na
chleb. Przepis jest wielokrotnie wypróbowany i dość uniwersalny. Jeszcze taka uwaga - ja
mąkę odmierzam kubeczkiem o pojemności 250 ml, który był w zestawie z automatem. Dla osób używających wagi podaję w przepisie ilość
mąki w gramach, zakładając, że szklanka
mąki waży około 135 g.Składniki na 1150 g:400 ml
wody1 łyżka stołowa
oleju2,5 łyżeczki (ok. 12 g)
soli500 g
mąki pszennej typ 650170 g
mąki żytniej (zwykłej)12 g
drożdży świeżych piekarskichProgram "Normal", trwa niecałe 3 godziny.Przepis jest dość uniwersalny, ponieważ:1.
wodę możemy zastąpić
mlekiem - wyjdzie wtedy biały miękki
chleb, coś jak
chleb angielski.2. połowę zwykłej
mąki żytniej można zastąpić
mąką żytnią razową -
chleb będzie ciemny, coś jak graham.3.
olej można zastąpić
oliwą z oliwek albo łyżką
smalcu domowego z mielonymi skwarkami i
cebulką :P Bez tłuszczu
chleb kruszy się przy krojeniu, ale też jest smaczny.4. można dosypać łyżeczkę
pieprzu ziołowego albo
kminku.5. można dodać różne nasiona: dyni,
słonecznika,
maku,
amarantusa, a także
otręby (moczone).6. można stosować różne programy oprócz "normal", np. "french" (
chleb dłużej rośnie) albo "wholebread".Mi w każdym razie nigdy nie wychodzi
chleb dokładnie taki sam jak poprzedni, ale przecież o to chodzi, to nie piekarnia :)"Czekam zatem na kolejne przepisy od Danuty. Od innych czytelników oczywiście również :)