Wykonanie
Chlebek
dyniowy ostatnio bardzo często gości na moim
stole. Zakochałam się w
pieczywie przygotowywanym z dodatkiem purée z dyni i korzystam w pełni z sezonu
dyniowego.Purée najchętniej przyrządzam z dyni hokkaido, gdyż jej miąższ ma najintensywniejszy kolor. Najlepszym sposobem na przyrządzenie purée jest pieczenie kawałków dyni, taka forma obróbki cieplnej sprawia, że purée ma mocno zwartą konsystencję.
Chlebek ma niesamowity żółty kolor i mięciutkie wnętrze, które zachowuje swoją świeżość przez kilka dni. Lekko słodki smak sprawia, że chlebek smakuje łączony zarówno z dodatkami słodkimi, jak i neutralnymi, np. z
twarożkiem.Ilość
mąki, jaką dodamy do wypieku, jest uzależniona nie tylko od jej wilgotności, ale też od tego, jak gęstego purée użyjemy. Purée zrobione z pieczonej dyni hokkaido jest bardzo gęste (jak zgniecione ugotowane
ziemniaki) i nie wymaga odsączenia. Jeśli przygotujemy purée o luźniejszej konsystencji, najprawdopodobniej do ciasta będziemy musieli użyć nieco mniej
wody lub dodać więcej
mąki. Finalnie ciasto przed wyrośnięciem powinno być dość luźne, jednakże na tyle zwarte, by można je było wyrobić.Chlebek z podanego przepisu można przygotować w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm .
Składniki:300-330g
mąki pszennej typ 650150g purée z dyni hokkaido (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)100ml
mleka50ml
wody (ilość uzależniona od gęstości purée)10g
drożdży świeżych25g
masła3 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
solimąka do podsypania,
olej do wysmarowania dłoni i formy
białko + odrobina
mleka do posmarowania
chlebaWykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej-
masło roztopić, ostudzić- połowę
mleka lekko podgrzać tak, by było letnie- do
mleka dodać pokruszone
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia- 250g
mąki przesiać, dodać
cukier,
sól, purée z dyni, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe
mleko- składniki mieszać, dodając resztę
mąki oraz
wodę, jeśli konsystencja ciasta jest zbyt zwarta- ciasto powinno być luźne i dość klejące, jednak nie na tyle, by uniemożliwić wyrabianie- do ciasta wlać roztopione
masło, wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenie objętości
- formę wysmarować
olejem i oprószyć
mąką- dłonie natłuścić
olejem lub oprószyć
mąką, wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany
mąką blat, odgazować krótko zagniatając- z ciasta uformować podłużny kształt, przełożyć do keksówki, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 25-35 minut (aż wyrośnie mniej więcej do wysokości formy)- wyrośnięty
chleb posmarować
białkiem wymieszanym z
wodą lub
mlekiem- wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30-35 minut- upieczony
chleb powinien być przyrumieniony z wierzchu, a stukając w bochenek powinniśmy słyszeć głuchy odgłos
Chlebek
dyniowy po upieczeniu należy wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach lekko podważyć nożem i wyjąć z formy, studzić na kratce.
Chleb kroimy dopiero po ostygnięciu, gdyż jest dość delikatny i ciepły może się kruszyć.