ßßß Cookit - przepis na Chlebek dyniowy

Chlebek dyniowy

nazwa

Wykonanie

Chlebek dyniowy ostatnio bardzo często gości na moim stole. Zakochałam się w pieczywie przygotowywanym z dodatkiem purée z dyni i korzystam w pełni z sezonu dyniowego.
Purée najchętniej przyrządzam z dyni hokkaido, gdyż jej miąższ ma najintensywniejszy kolor. Najlepszym sposobem na przyrządzenie purée jest pieczenie kawałków dyni, taka forma obróbki cieplnej sprawia, że purée ma mocno zwartą konsystencję.
Chlebek ma niesamowity żółty kolor i mięciutkie wnętrze, które zachowuje swoją świeżość przez kilka dni. Lekko słodki smak sprawia, że chlebek smakuje łączony zarówno z dodatkami słodkimi, jak i neutralnymi, np. z twarożkiem.
Ilość mąki, jaką dodamy do wypieku, jest uzależniona nie tylko od jej wilgotności, ale też od tego, jak gęstego purée użyjemy. Purée zrobione z pieczonej dyni hokkaido jest bardzo gęste (jak zgniecione ugotowane ziemniaki) i nie wymaga odsączenia. Jeśli przygotujemy purée o luźniejszej konsystencji, najprawdopodobniej do ciasta będziemy musieli użyć nieco mniej wody lub dodać więcej mąki. Finalnie ciasto przed wyrośnięciem powinno być dość luźne, jednakże na tyle zwarte, by można je było wyrobić.
Chlebek z podanego przepisu można przygotować w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm .
Składniki:
300-330g mąki pszennej typ 650
150g purée z dyni hokkaido (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
100ml mleka
50ml wody (ilość uzależniona od gęstości purée)
10g drożdży świeżych
25g masła
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
mąka do podsypania, olej do wysmarowania dłoni i formy
białko + odrobina mleka do posmarowania chleba
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- połowę mleka lekko podgrzać tak, by było letnie
- do mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia
- 250g mąki przesiać, dodać cukier, sól, purée z dyni, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko
- składniki mieszać, dodając resztę mąki oraz wodę, jeśli konsystencja ciasta jest zbyt zwarta
- ciasto powinno być luźne i dość klejące, jednak nie na tyle, by uniemożliwić wyrabianie
- do ciasta wlać roztopione masło, wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenie objętości
- formę wysmarować olejem i oprószyć mąką
- dłonie natłuścić olejem lub oprószyć mąką, wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat, odgazować krótko zagniatając
- z ciasta uformować podłużny kształt, przełożyć do keksówki, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 25-35 minut (aż wyrośnie mniej więcej do wysokości formy)
- wyrośnięty chleb posmarować białkiem wymieszanym z wodą lub mlekiem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 30-35 minut
- upieczony chleb powinien być przyrumieniony z wierzchu, a stukając w bochenek powinniśmy słyszeć głuchy odgłos
Chlebek dyniowy po upieczeniu należy wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach lekko podważyć nożem i wyjąć z formy, studzić na kratce. Chleb kroimy dopiero po ostygnięciu, gdyż jest dość delikatny i ciepły może się kruszyć.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/10/chlebek-dyniowy.html