ßßß Cookit - przepis na SAJGONKI

SAJGONKI

nazwa

Wykonanie

Sajgonki to pyszna przekąska kuchni azjatyckiej, sprzedawane w budkach z dodatkiem ryżu i surówki. Dzisiaj przygotowałam je w domu, są na prawdę pyszne, chrupiące i soczyste w środku.
SKŁADNIKI :
1 -2 paczki arkuszy papieru ryżowego około 25 arkuszy
1 opakowanie 100 g makaronu ryżowego
5 suszonych grzybów mun
200 g mielonego mięsa
1 cebula, drobno pokrojona
1 jajko
1 marchew starta na tarce jarzynowej
2 liście kapusty pekińskiej drobno poszatkowanej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
3 łyżki sosu sojowego
olej do głębokiego smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Makaron zalej wrzątkiem, po 4 minutach odcedź, ostudź i pokrój na mniejsze kawałki.
Grzybki moczymy w gorącej wodzie około 10 minut, odcedzamy i drobno kroimy.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, cały makaron, grzybki, przeciśnięty czosnek, startą marchew, cebulę, kapustę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę.
Do miski wlewamy ciepłą wodę, arkusze ciasta maczamy w wodzie i rozkładamy na desce. Po kilku sekundach arkusze staną się miękkie i nadając się do zwijania.
Na każdy arkusz nakładamy po łyżce farszy, brzegi ciasta zawijamy do środka i zwijamy sajgonki jak cygara.
W głębokim, gorącym oleju smaży partiami sajgonki około 8-10 minut maksymalnie, wyciągamy szczypcami i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z tłuszczu.
Podajemy z ryżem, polanym ostrym sosem i surówką z kapusty. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/02/sajgonki.html