ßßß Cookit - przepis na CIASTO KOSTKA ALPEJSKA

CIASTO KOSTKA ALPEJSKA

nazwa

Wykonanie

Delikatne, słodkie i czekoladowe ciasto, o posmaku adwokatu i orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i efektownie wygląda. Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne.
SKŁADNIKI :
4 jajka
4 łyżki cukru
1/2 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
MASA :
200 g margaryny
560 g masy orzechowej HELIO
100 g bezy
100 ml ajerkoniaku
ŚMIETANA :
400 ml śmietany 30 %
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku
DODATKOWO :
150 g herbatników kakaowych
50 g tartej czekolada lub kakao do posypania
słodka herbata do nasączenia
PRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy robotem na sztywno, następnie dodajemy cukier i po chwili ubijania żółtka. Wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 25/30 ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C, pieczemy 30 minut. Biszkopt studzimy i nasączamy słodką herbatą.
Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy partiami masę orzechową aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy ajerkoniak i wsypujemy pokruszone bezy. Masę wykładamy na biszkopt. Na masę rozkładamy herbatniki. Ciasto odkładamy do lodówki.
Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki i ciasto ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin lub całą noc.
Wierzch ciasta posypujemy tarta czekoladą, dekorujemy bezami i podajemy.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/02/kostka-alpejska.html