ßßß Cookit - przepis na 3 BIT NA CIEMNYM BISZKOPCIE

3 BIT NA CIEMNYM BISZKOPCIE

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu chciałam zrobić to ciasto i w końcu jest, proste w przygotowaniu, słodkie i pyszne.
Myślę że nie trzeba jego reklamować. Świetne na każde święta, urodziny i nie tylko.
Oczaruj swoich znajomych tym pysznym ciastem.
SKŁADNIKI : na biszkopt
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki oleju
MASA BUDYNIOWA :
Polecam sprawdzony przepis : krem budyniowy
Na ciasto przygotowałam podwójną porcję kremu.
ŚMIETANA :
400 ml śmietany 30 %
1 płaska łyżka żelatyny namoczona i rozpuszczona w 1/4 szklanki ciepłej wody
2 cukry waniliowe po 16 g
DODATKOWO :
1 puszka mleka słodzonego,gotowanego 2 i pół godziny, lub dwie małe puszki masy kajmakowej ( gotowej )
kawałek czekolady deserowej startej na tarce,do posypania ciasta
1 duża paczka herbatników
PRZYGOTOWANIE :
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier i żółtka, następnie olej i wymieszane mąki z kakao i proszkiem. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 35/25. Pieczemy w temperaturze 170 *C, przez 30 minut. Po ostudzeniu biszkopt kroimy wzdłuż na pół.
Zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrami waniliowymi na sztywno. Następnie dalej ubijając wlewamy cienkim strumieniem żelatynę i mieszamy.
Na pierwszy płat biszkoptu wykładamy krem budyniowy, przykrywamy drugim ciastem, lekko dociskamy. Następnie wykładamy gęstą masę karmelową, na to równo układamy herbatniki i wykładamy na sałość bitą śmietanę.
Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Przed podaniem posypujemy tartą ciemną czekoladą.
Takie ciacho z dużą ilością kremu lepiej się kroi nożem maczanym w wodzie. Porcje ciasta równo się kroją i wyglądają bardziej estetycznie.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/03/3-bit-na-ciemnym-biszkopcie.html