ßßß Cookit - przepis na Babka piaskowa kakaowa

Babka piaskowa kakaowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
margaryna 250 gramów
jajka 3 sztuk
cukier 1 szklanek
olej 2 łyżek stołowych
śmietana kwaśna 3 łyżek stołowych
mąka pszenna 1 szklanek
mąka ziemniaczana 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
kakao ciemne 1 łyżek stołowych
Wykonanie:
1.Margarynę, żółtka i cukier utrzeć mikserem na pulchną masę. Dodać olej i śmietanę dalej ubijając.
2. Mąkę pszenną i ziemniaczana wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
3. Do ubitej masy z punktu 1 przesiać mąki z proszkiem i kakao. Wszystko razem dokładnie ubić na jednolitą masę.
4. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie i dokładnie wymieszać.
5. Gotowe ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem np. margaryną.
6. Piec ok 40 min w temperaturze 160st.
Uwagi:
Ciasto wstawić do gorącego piekarnika.
W zwykłym piekarniku gazowym piec w temp. 180st przez ok 50min.
Zaraz po upieczeniu ciasto wyjąć z formy na drewnianą deseczkę do ostudzenia.
Jeśli nie chce się odkleić od formy wystarczy gorącą formę przykryć na chwilę mokrą ściereczkę i da się ciasto wyjąć bez problemu.
Autor: frezja1978
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: michael2
Data: 2009-12-23
Super tylko trudno się robi ale i tak dobra:)
Autor: Asia4147
Data: 2009-11-29
Kiedyś próbowałam tego ciasta w pracy,olśniło mnie.Naprawde rewelacja!
Autor: Kiki:)
Data: 2009-03-26
Jak dla mnie rewelacja, zabieram się do pieczenia, szybko, tanio i efekt olśniewający. Uwielbiam do kawy tego typu ciasta.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7326/Babka-piaskowa-kakaowa