ßßß Cookit - przepis na SPAGHETTI Z MAŁŻAMI I WINEM

SPAGHETTI Z MAŁŻAMI I WINEM

nazwa

Wykonanie

Wielu ludzi nie przepada za tymi, małymi mięczakami bo ich nie jadło, a warto spróbować. Małże, w Polsce zwane omułkami lub mulami, to jedne z najpopularniejszych mięczaków, które uważa się za rarytas. Dawniej to pospolite danie rybaków a obecnie traktowane jest jako przysmak.
Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut, można je podać z różnymi sosami, pomidorami i winem. Najlepiej przygotować malże w garnku o dużym, grubym dnie. Jak tylko zaczną się otwierać, wiadomo, że są już gotowe. Zamknięte omułki yrzucamy.
SKŁADNIKI :
250 g makaronu spaghetti
1 kg świeżych, małży
1 puszka pomidorów
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni podpiec na oleju pokrojoną cebule i czosnek, następnie wlać pomidory i chwile gotować aż sos się zredukuje, doprawić do smaku. Małże dokładnie umyć pod bieżącą wodą. do sosu dodać małże i wlać wino. Chwilkę przykryć patelnię pokrywką, jak tylko małże zaczną się otwierać, dusić około 8-10 minut lecz nie dłużej bo omułki staną się twarde. Następnie dodajemy do małży makaron i lekko mieszamy. Wsypujemy dużą ilość natki pietruszki oraz doprawić według uznania ostrą papryką i pieprzem. Podajemy od razu.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/02/spaghetti-z-mazami-i-winem.html