Wykonanie
Wielu ludzi nie przepada za tymi, małymi
mięczakami bo ich nie jadło, a warto spróbować.
Małże, w Polsce zwane omułkami lub mulami, to jedne z najpopularniejszych
mięczaków, które uważa się za rarytas. Dawniej to pospolite danie rybaków a obecnie traktowane jest jako przysmak.Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut, można je podać z różnymi sosami,
pomidorami i
winem. Najlepiej przygotować
malże w garnku o dużym, grubym dnie. Jak tylko zaczną się otwierać, wiadomo, że są już gotowe. Zamknięte omułki yrzucamy.
SKŁADNIKI :250 g
makaronu spaghetti1 kg świeżych,
małży1 puszka
pomidorów1
cebula, drobno pokrojona2 ząbki
czosnku4 łyżki
oleju1/2 szklanki białego
wytrawnego winapęczek
natki pietruszkisól,
pieprz,
ostra papryka do smaku
parmezan do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni podpiec na
oleju pokrojoną
cebule i
czosnek, następnie wlać
pomidory i chwile gotować aż sos się zredukuje, doprawić do smaku.
Małże dokładnie umyć pod bieżącą
wodą. do sosu dodać
małże i wlać
wino. Chwilkę przykryć patelnię pokrywką, jak tylko
małże zaczną się otwierać, dusić około 8-10 minut lecz nie dłużej bo omułki staną się twarde. Następnie dodajemy do
małży makaron i lekko mieszamy. Wsypujemy dużą ilość
natki pietruszki oraz doprawić według uznania
ostrą papryką i
pieprzem. Podajemy od razu.Smacznego.