Wykonanie
Klasyczne domowe włoskie danie, kwintesencja prostoty. Robi się je błyskawicznie, a smakuje o niebo lepiej niż te gotowe ze słoiczka. Polecam każdemu, kto nie ma pomysłu na obiad, a w dodatku ma niewiele czasu na jego przygotowanie.Składniki:200 g
makaronu spaghettipomidory w puszcze krojonepół szklanki passaty pomidorowej1
cebula2 ząbki
czosnku1 świeży
pomidor100 g
startego sera żółtego (oczywiście może być
parmezan)
natka pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz,
bazylia suszona,
oregano suszone,
papryka ostraPrzygotowanie:Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić posiekaną
cebulę i
czosnek. Podsmażyć do zarumienienia po czym dodać
pomidory z puszki, pokrojonego w kostkę świeżego
pomidora i passatę. Wszystko razem smażyć około 10 min. W tym czasie ugotować
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po upływie 10 min wszystko przyprawić wg uznania, dodać posiekaną
natkę pietruszki i
starty ser żółty. Smacznego