ßßß Cookit - przepis na Tort biszkoptowy z kremem mascarpone

Tort biszkoptowy z kremem mascarpone

nazwa

Wykonanie

W tym roku robiłam dwa tory na urodziny córki, jeden na przyjęcie z rodzinką, a drugi na przyjęcie z koleżankami córeczki z przedszkola. Ten jest akurat tym drugim (pierwszy też się pojawi na blogu). Na życzenie córki masa była biała. Bardzo lubię masy na bazie mascarpone - są bezproblemowe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Do tego jeszcze domowy dżem z czarnej porzeczki świetnie przełamuje słodycz kremu. Polecam!
Składniki (tortownica 23-25 cm)
Biszkopt różowy:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
barwnik - u mnie czerwony
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka suchego maku
Krem mascarpone:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
sok z cytryny do smaku
barwnik czerwony
Do nasączenia:
sok z połówki cytryny
woda
cukier
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
Sposób wykonania:
1. Przygotować biszkopt różowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić, a potem kolejno po jednym żółtku. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Piec w 180 st. C ok 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt dobrze wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2. W identyczny sposób przygotować biszkopt z makiem, ale na koniec zamiast barwnika dodać suchy mak do ciasta. Po upieczeniu wystudzić.
3. Zrobić krem: śmietankę ubić z cukrem, dodać serek mascarpone i sok z cytryny, wymieszać. Odrobinę masy odłożyć do osobnej miseczki, dodać czerwony barwnik i wymieszać.
4. Przełożyć tort: Blat różowy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować cienką warstwą dżemu porzeczkowego, wyłożyć część kremu. Na to wyłożyć biszkopt z makiem, nasączyć, wyłożyć krem. Osobno posmarować cienką warstwą drugi różowy blat i posmarowaną stroną przyłożyć na krem. Nasączyć biszkopt. Tort posmarować resztą białego kremu, a różowym kremem zrobić dowolne dekoracje.
5. Tort schłodzić kilka godzin przed podaniem.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2016/03/tort-biszkoptowy-z-kremem-mascarpone.html