Wykonanie
Bardzo popularny ostatniego czasu tort confetti, tym razem zdobył moją przychylność. W tym roku zrobiłam go po raz pierwszy na urodziny córci, ale zamiast ciasta ucieranego zrobiłam
biszkopta i przyznam że był to strzał w dziesiątkę. Tort bardzo prosty, szybki, bardzo lekki, niezbyt słodki po prostu pyszniutki.Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę:12
jajek12 łyżek
mąki pszennej12 łyżek
mąki ziemniaczanej24 łyżeczki drobnego
cukru1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia9 łyżek kolorowej posypki cukrowejSkładniki na masę:1 kg
serka mascarpone1 litr
śmietany kremówkisok z jednej
cytryny6 łyżek
cukru pudruPonadto:posypka cukrowaozdobny opłatek na tortPrzygotowanie
tortu confetti.Składniki na
biszkopt dzielimy na trzy i pieczemy trzy oddzielne
biszkopty czyli ubijamy
białka na sztywno z czterech
jajek. Kiedy
białka będą ubite dodajemy do nich po jednym
żółtku (w
sumie 4
żółtka) i jednej łyżce
cukru (w
sumie 4 łyżki) cały czas ubijając pianę. 4 łyżki
mąki pszennej, 4 łyżki
maki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do ubitej piany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy za pomocą
łopatki. Następnie dodajemy trzy łyżki posypki cukrowej i delikatnie mieszamy, nie za długo żeby się nam posypka nie rozpuściła. Tak przygotowane ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Upieczony
biszkopt studzimy na kratce. Pamiętajcie, że musicie upiec jeszcze dwa takie
biszkopty. Kiedy
biszkopty będą już upieczone i wystudzone wówczas zabieramy się za robienie masy. Masę ubijamy w bardzo wysokim naczyniu lub robocie czyli do miski dajemy
serek mascarpone i wlewamy do niego
śmietanę kremówkę. Wszystko ze sobą ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania do masy dodajemy
sok z cytryny i
cukier puder. Tak przygotowaną masę dzielimy na trzy części. Jedną część masy wykładamy na
biszkopt, masę przykrywamy drugim
biszkoptem, na który wykładamy drugą część masy. Przykrywamy to trzecim
biszkoptem. Trzecią część masy wykorzystujemy do posmarowania wierzchu i
boków tortu, zostawiając 2-3 łyżki na dekorację. Posmarowane kremem boki
tortu obsypujemy kolorową posypka
cukrową. Na środku
tortu umieszczamy ozdobny opłatek. Dekorujemy tort dokoła małymi rozetkami. Tort schładzamy w lodówce. Smacznego !!!