ßßß Cookit - przepis na Bulion warzywny i zupa krem z warzyw

Bulion warzywny i zupa krem z warzyw

nazwa

Wykonanie

Zawsze robiłam zupy na wkładce mięsnej czy to było skrzydełko, czy jakaś kość. Właściwie gdyby nie dieta, to pewnie tak by zostało. "Człowiek całe życie się uczy"... pozostaje napisać. Nie spodziewałam się, tak pysznego smaku. Na tym bulionie robię sobie zupy krem z różnych warzyw, bez dodatków Vegety, Maggi i innych chemicznych substancji, które nie ukrywam zazwyczaj mi towarzyszyły.
Do takiego bulionu najlepsze byłyby warzywa z własnej grządki ale, że takowe będą później, to trzeba się ratować "jarzyniakiem" ;)
Składniki:
włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 małe cebule, zielona część pora, kapusta)
ząbek czosnku
2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 2 owoce jałowca, 4 ziarna pieprzu
kawałek suszonej papryczki chilli (opcjonalnie - będzie na ostro)
pęczek zieleniny (koperek, lubczyk, pietruszka)
sól himalajska lub kamienna do smaku (u mnie 1 łyżka stołowa)
2 l wody
Warzywa umyć, korzeniowe obrać, cebule opiec jak do rosołu. Włożyć do wrzątku, oprócz kapusty, czosnku, zieleniny i soli. Gotować 45 minut na wolnym ogniu, następnie dodać resztę składników i gotować jeszcze 15 minut.
Warzywa wyciągnąć, bulion przecedzić.
Część przelewam do słoika i trzymam w lodówce a z 0 , 5 l robię zupę krem z ugotowanych warzyw:
marchewka
pietruszka
seler
kapusta
Warzywa kroję na mniejsze kawałki dolewam bulion i miksuję blenderem. Zupa jest pyszna. Poza tym nic się nie zmarnuje ;)
Taka zupa jest absolutnie zdrowa i dietetyczna, nic tylko się zajadać :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2016/02/bulion-warzywny.html