Wykonanie
Ten szwedzki specjał przypomina wianuszek z
serem popularny u nas. W szwedzkiej wersji występuje
kardamon,
brązowy cukier i
bakalie - jest pyszna!Do ciasta:- 4 szklanki
mąki pszennej,- szklanka
mleka,- pół szklanki
cukru,- pół szklanki
masła,- 25g
drożdży,- 1 duże
jajko,- łyżeczka
kardamonu,- pół łyżeczki
soli.Podgrzej
mleko tak, by nie parzyło, rozpuść w nim
masło i
cukier, gdy mieszanka nie będzie gorąca dodaj
jajko,
drożdże i
sól. Wymieszaj, dodaj
kardamon i stopniowo
mąkę. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż przestanie być lepkie, w razie potrzeby podsyp
mąką, jednak nie dawaj jej zbyt wiele - ciasto ma być miękkie i delikatne. Włóż ciasto do miski, przykryj i poczekaj aż podwoi objętość (pół godziny do godziny).Nadzienie :- 2 łyżki roztopionego
masła,- pół szklanki
brązowego cukru,- 2 łyżeczki
cynamonu,- 4 łyżki namoczonych we wrzątku
rodzynków,- garść
orzechów laskowych posiekanych w plasterki i delikatnie uprażonych na suchej patelni.Dodatkowo :-
jajko do posmarowania ciasta,- łyżka
brązowego cukru-
lukier (pół szklanki
cukru pudru wymieszane z łyżką
wody)Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na długi wąski prostokąt, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Składniki nadzienia połącz i rozłóż równomiernie na cieście pozostawiając kilka cm marginesu na wszystkich brzegach.
Zwiń ciasto w rulon i szczypiąc
brzgi połącz je ściśle. Z ciasta uformuj okrąg łącząc brzegi.Używając nożyczek przecinaj niemal całą roladę pod kątem, następnie naprzemiennie wywijaj uzyskane plasterki ciasta do środka i na zewnątrz.Pozwól ciastu wyrastać przez pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj całą powoerzchnię ciasta roztrzepanym
jajkiem i posyp
cukrem.Piecz przez 25-30 minut, po około 15 warto sprawdzić, czy wierzch się już nie rumieni i przykryć go folią w razie potrzeby.Po wyjęciu lekko polukruj, resztę lukru nałóż po wystygnięciu.Smacznego:)