Wykonanie
Kolejny tort, który przeleżał na komputerze. Tort na specjalne życzenie syna był
śmietanowy z
wiśniowym musem.Składniki:
Biszkopt: na 1
jajko, 3 dkg
mąki, 3 dkg
cukru.Krem: 600 ml
śmietany, 400 g
serka homogenizowanego naturalnego, 2 śmietanfixy, 1/2 szklanki
cukru pudru Mus: 500 g
wiśni (ja
brałam mrożone),
cukier do smaku.Poncz: 2
pomarańcze, 1/2
cytryny, 1/2 szklanki
wody, 3 łyżeczki
cukruDo dekoracji:
bita śmietana (wykorzystana z kremu), mus
wiśniowy,
galaretka wiśniowa.Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy z
cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1
żółtku ciągle miksując. Następnie powoli wsypujemy
mąkę i mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy
masłem, można również posypać
bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Na tortownicę 25 cm robię
biszkopt z 7
jajek.Krem:
Serek miksujemy żeby nadać mu puszystości. W innej miseczce miseczce ubijamy
śmietanę na sztywno z
cukrem pudrem i śmietanfixem.
Bitą śmietanę dodajemy stopniowo do
serka - mieszając ręcznie.Poncz: wyciskamy sok z
pomarańczy i
cytryny i mieszamy z osłodzoną
wodą.Mus:
wiśnie rozmrozić, włożyć do blendera wraz z
cukrem pudrem i zblendować.
Cukru dałam do smaku, ale tak żeby mus był lekko kwaskowy.
Biszkopt po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu kroimy na 3 części. Każdy blat nasączamy ponczem, smarujemy musem (troche zostawiłam do napisu) oraz masą
śmietanową. Na wierzchu wykładamy masę
śmietanową i wygładzamy za pomocą noża moczonego w wodzie.W tym przypadku dekoracja była z
galaretki wiśniowej.
Galaretkę robimy wg przepisu na opakowaniu , ale dajemy trochę mniej
wody. następnie wlewamy w płaskie naczynie np. talerz i czekamy aż stężeje, najlepiej włożyć do lodówki. Z
galaretki wycinamy kształty. Ja wycinałam tymi foremkami , które kiedyś kupiłam w Tesco na jakiejś promocji. Napis na torcie oraz "falbanka" zrobione są z musu.