Wykonanie
Śledzie pod pierzynką to bardzo popularny przepis w naszym
kraju. Nie musi gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację.Składniki;5 solonych
filetów śledziowych,
cebula,4
ogórki konserwowe,2
ziemniaki duże,2
buraki duże lub gotowa
sałatka z
buraczków z
papryką,3
jajka,
majonez,Wykonanie;
Śledzie moczymy w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie na pół godziny w
mleku. Kroimy w paseczki. Gotujemy
jajka,
ziemniaki i
buraki. Kroimy
cebulę.
ogórki,
ziemniaki.
Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo;
śledzie,
cebula,
majonez,
ogórki,
ziemniaki,
majonez,
buraki,
majonez i na koniec
jajka.
Majonez możemy wymieszać z
naturalnym jogurtem.