ßßß Cookit - przepis na Kalmary w sosie pomidorowym

Kalmary w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne danie. Duszone w ten sposób kalmary są miękkie i delikatne. Świetnie pasują do czarnego makaronu (z sepią) ale możemy je podać z dowolnym makaronem lub ryżem. Dodałam pod koniec muszle, akurat miałam porcję w zamrażalniku, ale i bez tego dodatku danie będzie bardzo smaczne. Polecam!
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki 2-3 porcje
450 g oczyszczonych małych kalmarów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w plasterki
1 bulwa kopru włoskiego, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka pasty pomidorowej
2 łyżki alkoholu o smaku anyżu (lub 1/2 łyżeczki mielonego anyżu )
1/2 szklanki czerwonego wina
200 g pomidorów z puszki
sól i pieprz
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
posiekany koperek z kopru włoskiego
opcjonalnie ok 300 g muszli
do podania
makaron z sepią
przygotowanie
Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić (jak to robić, pisałam tutaj).
W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę - na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojone cebulę i fenkuł. Wymieszać i smażyć 5-6 minut mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając.
Dodać czerwone wino, dobrze wymieszać, zwiększyć temperaturę. Odparować mniej więcej połowę płynu.
Dodać anyżowy alkohol (dałam ouzo) lub 1/2 łyżeczki mielonego anyżu i pokrojone pomidory z puszki. Dołożyć oczyszczone kalmary, wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować przykryte co najmniej 1 godzinę. Co jakiś czas mieszać, w razie potrzeby podlać bulionem lub winem. Po godzinie, sprawdzić czy kalmary są miękkie, jeżeli nie dusić jeszcze parę minut.
Kiedy kalmary są już miękkie, doprawić sos solą i pieprzem. Dorzucić muszle, dusić pod przykryciem ok 5 min - tak długo aż muszle się otworzą. Dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek z fenkuła. Wymieszać. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2016/03/kalmary-w-sosie-pomidorowym.html