Wykonanie
Pyszne danie. Duszone w ten sposób
kalmary są miękkie i delikatne. Świetnie pasują do czarnego
makaronu (z sepią) ale możemy je podać z dowolnym
makaronem lub
ryżem. Dodałam pod koniec muszle, akurat miałam porcję w zamrażalniku, ale i bez tego dodatku danie będzie bardzo smaczne. Polecam!Inspiracją był przepis z tej strony
składniki 2-3 porcje450 g oczyszczonych małych
kalmarów2 łyżki
oliwy z oliwek1
cebula pokrojona w plasterki1 bulwa
kopru włoskiego, drobno pokrojona3 ząbki
czosnku, posiekane1 łyżka pasty pomidorowej2 łyżki
alkoholu o smaku
anyżu (lub 1/2 łyżeczki mielonego
anyżu )1/2 szklanki
czerwonego wina200 g
pomidorów z puszki
sól i
pieprz3 łyżki pokrojonej
natki pietruszkiposiekany
koperek z
kopru włoskiegoopcjonalnie ok 300 g muszlido podania
makaron z sepiąprzygotowanie
Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić (jak to robić,
pisałam tutaj).W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać
oliwę - na średnim ogniu. Gdy
oliwa jest gorąca, dodać pokrojone
cebulę i fenkuł. Wymieszać i smażyć 5-6 minut mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Posypać
solą. Dodać
czosnek,
koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając.Dodać
czerwone wino, dobrze wymieszać, zwiększyć temperaturę. Odparować mniej więcej połowę płynu.Dodać
anyżowy alkohol (dałam ouzo) lub 1/2 łyżeczki mielonego
anyżu i pokrojone
pomidory z puszki. Dołożyć oczyszczone
kalmary, wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować przykryte co najmniej 1 godzinę. Co jakiś czas mieszać, w razie potrzeby podlać
bulionem lub
winem. Po godzinie, sprawdzić czy
kalmary są miękkie, jeżeli nie dusić jeszcze parę minut.Kiedy
kalmary są już miękkie, doprawić sos
solą i
pieprzem. Dorzucić muszle, dusić pod przykryciem ok 5 min - tak długo aż muszle się otworzą. Dodać posiekaną
natkę pietruszki i
koperek z fenkuła. Wymieszać. Podawać z
makaronem lub
ryżem. Smacznego!