ßßß Cookit - przepis na Marchew w słoikach na zimę

Marchew w słoikach na zimę

nazwa

Składniki

Wykonanie

Składniki: (na 3 słoiki 0,9l)
1,5kg marchwi,
2 łyżki cukru,
szczypta soli (niecałe pół łyżeczki),
1,4l wody.
Przygotowanie:
Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z solą i z cukrem. Marchew włożyć do słoików i zalać zalewą. Słoiki dobrze osuszyć wokół nakrętki. Nakrętki również dobrze osuszyć i mocno zakręcić słoiki. Na dno garnka położyć ściereczkę, włożyć słoiki i nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 45minut. Po pasteryzacji postawić słoiki na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a po ostygnięciu schować do spiżarni lub w inne odpowiednie miejsce.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2016/01/marchew-w-soikach-na-zime.html