Wykonanie
Składniki: (na 3 słoiki 0,9l)1,5kg
marchwi,2 łyżki
cukru,szczypta
soli (niecałe pół łyżeczki),1,4l
wody.Przygotowanie:
Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Wodę zagotować z
solą i z
cukrem.
Marchew włożyć do słoików i zalać zalewą. Słoiki dobrze osuszyć wokół nakrętki. Nakrętki również dobrze osuszyć i mocno zakręcić słoiki. Na dno garnka położyć ściereczkę, włożyć słoiki i nalać zimnej
wody do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 45minut. Po pasteryzacji postawić słoiki na ściereczce nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a po ostygnięciu schować do spiżarni lub w inne odpowiednie miejsce.
Smacznego!!!