Wykonanie
Inna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam
mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym
sosem barbecue.
Hamburgery:500g
łopatki wieprzowej4
bułki do hamburgerów1
czerwona cebula4
ogórki kiszone4 garści
rukolimusztardamajonezolejSos barbecue:4 łyżki
cukru2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
ostrej papryki w proszku1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej50ml
sosu sojowegoodrobina
pieprzu1 łyżeczka ostrej
musztardy100ml łagodnego
keczupu1. Do garnka lub na patelnię wsypujemy
cukier. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka sekund. Po tym czasie wlewamy
sos sojowy wymieszany z odrobiną
wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy
paprykę słodką,
paprykę ostrą,
gałkę muszkatołową oraz
pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego
syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy
keczup,
musztardę, mieszamy.2.
Łopatkę kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym
oleju do zarumienienia. Dodajemy
sos barbecue, dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut.3.
Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy na patelni, obie połówki smarujemy
majonezem i
musztardą. Kładziemy kolejno: garść
rukoli, 1/4
mięsa, pokrojoną w piórka
cebulę, pokrojone cienko
ogórki. Przykrywamy drugą połówką
bułki.