ßßß
Hamburgery:500g łopatki wieprzowej4 bułki do hamburgerów1 czerwona cebula4 ogórki kiszone4 garści rukolimusztardamajonezolejSos barbecue:4 łyżki cukru2 ząbki czosnku1 łyżeczka ostrej papryki w proszku1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej50ml sosu sojowegoodrobina pieprzu1 łyżeczka ostrej musztardy100ml łagodnego keczupu1. Do garnka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka sekund. Po tym czasie wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy.2. Łopatkę kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy sos barbecue, dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut.3. Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy na patelni, obie połówki smarujemy majonezem i musztardą. Kładziemy kolejno: garść rukoli, 1/4 mięsa, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone cienko ogórki. Przykrywamy drugą połówką bułki.