ßßß Cookit - przepis na Omlet ze szparagami i pomidorami

Omlet ze szparagami i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Sezon na szparagi uważam za rozpoczęty - w tym roku pokazały się wcześniej niż zwykle :) Uwielbiam - szczególnie zielone :)
Często wykorzystuję szparagi do dań śniadaniowych, ponieważ świetnie smakują w towarzystwie jajek.
Szparagi są szczególnie polecane dla osób, które chcą schudnąć - w 100 g mają jedynie 18 kcal, są bogate w błonnik, witaminy A,C,K i E oraz kwas foliowy, żelazo, potas fosfor. Wspomagaj pamięć i koncentrację, mają działanie pobudzające, odprężające oraz odmładzające. Oczyszczają organizm, pozytywnie wpływają na wątrobę oraz nerki.
Połączenie szparagów z jajkami daje nam bardzo sycące , bogate w białko i składniki mineralne śniadanie :)
( i po raz enty przypominam, że jajka na śniadanie powodują znaczne przyspieszenie metabolizmu :))
SKŁADNIKI
(dla 1 osoby - 195 kcal)
2-3 jajka
5 szt. zielonych szparagów
garść pomidorków koktajlowych (80g)
sól
pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE
Odrywamy zdrewniałe części szparagów, obieramy je do 1/3 wysokości i kroimy każdą na 3 części. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez kilka minut. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Jajka roztrzepujemy w kubku i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Na patelni rozpuszczamy masło, wylewamy jajka i dorzucamy warzywa. Smażymy na średnim ogniu.
Kiedy omlet lekko się zetnie, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu do całkowitego ścięcia. Od razu podajemy. Smacznego :)
1 omlet z 2 jajek to 195 kcal, w tym:
- białko - 17,6 g
- tłuszcz - 11 , 4 g
- węglowodany - 9 , 2 g
- błonnik - 3 , 3 g
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/04/omlet-ze-szparagami-i-pomidorami.html