Wykonanie
Ziemniaki są coraz popularniejszym dodatkiem, już nie tylko do obiadu ale także do
pieczywa a nawet deserów. Znamy pączki z
ziemniakami, kluski z
ziemniakami a nawet sernik z
ziemniakami. A ja dzisiaj przedstawiam przepis na
chleb z dodatkiem
ziemniaków. Popularny był on w dawnych czasach w moim regionie- na Żywiecczyźnie. Wtedy dodatek
ziemniaków do
chleba był częsty, zaoszczędzano w ten sposób
mąkę. A
chleb też na tym korzystał bo dzięki
ziemniakom miał wilgotny miąższ i był dłużej świeży.Składniki na duży bochenek:450 g
mąki pszennej150 g
mąki pszennej pełnoziarnistej300 g gotowanych
ziemniaków40 g
drożdży200 ml ciepłej
wody1
jajkołyżeczka
cukru2 łyżeczki
soliłyżeczka
kminkułyżeczka
czarnuszki4 łyżki
olejuMąki przesiać.
Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia.
Drożdże rozpuścić w wodzie z
cukrem i wlać do
mąki. Dodać pozostałe składniki (oprócz
oleju) i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać
olej. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek, oprószyć odrobiną
mąki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odczekać jeszcze pół godziny a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć grzanie do 180*C i piec jeszcze około 20 minut.
Chleb będzie upieczony kiedy skórka od
spodu będzie twarda.