ßßß
Jeśli jakiś wypiek zasługuje na miano ciasta idealnego, to jest nim na pewno ten sernik. Delikatny, kremowy, powalający aromatem. Połączyłam w nim moje ulubione smaki- kokos i ananas. Jeśli w środku zimy marzą Wam się ciepłe kraje to kawałek tego sernika przeniesie Was tam już po jednym kęsie. Na zdjęciu może nie wygląda (zdjęcia robione w pośpiechu) ale gwarantuję, że takiego smaku nie spotkacie nigdzie indziej.Do przygotowania masy serowej użyłam nie masła a oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest bardzo ważnym elementem naszej diety. Nie może go zabraknąć także w diecie dzieci. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są nam potrzebne, bo to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy. Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa i sałatki. Można na nim smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników.*tortownica 26 cmSkładniki: na biszkopt;2 jajka1/3 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżka kakao2 łyżki oleju rzepakowego na masę serową:1 kg sera trzykrotnie mielonego5 jajekszklanka cukru100 ml oleju rzepakowego1 szklanka drobnych wiórek kokosowych3/4 szklanki mleczka kokosowego40 g mąki ziemniaczanejdodatkowo:słoiczek dżemu ananasowego2 łyżki płatków kokosowych
Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej, wlać też olej i wszystko razem bardzo delikatnie ale dokładnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, piec kwadrans.
W tym czasie przygotować masę serową:Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po łyżce sera, następnie wiórki, mleczko kokosowe, olej rzepakowy i mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać za pomocą łyżki do masy serowej. Masę wylać na podpieczony biszkopt (nie należy go studzić) i wstawić do piekarnika. Piec w 180*C około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu pozostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić.
Wierzch sernika posmarować dżemem ananasowym i ozdobić płatkami kokosa.Przepis ten bierze udział w konkursie "pokochaj olej rzepakowy".