Wykonanie
Tofucznica jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które lubią
jajka, ale nie mogą ich jeść, ze wzgledu na nietolerancję (lub jako alternatywne danie dla wegan).Robi się ją prawie tak szybko, jak tradycyjną. Smakuje odrobinę inaczej, choć przypomina smak
jajek.Dodatek czarnej
soli sprawia, że w naturalnym w smaku
tofu, pojawia się smak
jajka (
sól do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet).To wersja podstawowa, dodatki każdy może zmienić według upodobań.1 op.
tofu naturalnego (~180 g)1 mała
cebula2 duże szczypty czarnej
soli (Kala Namak)1 szczypta
kurkumyszczypta świeżo zmielonego
pieprzu2 łyżki
olejudowolne dodatki (np. warzywa,
kiełki,
pieczywo)Na rozgrzanym
oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę
cebulę.
Tofu pokrój w małą kostkę i rozgnieć widelcem (jeśli chcesz
mieć gładszą konsystencję, użyj tłuczka lub praski do
ziemniaków).Przełóż
tofu na patelnię, dodaj czarną
sól,
kurkumę,
pieprz i wymieszaj. Smaż jeszcze przez chwilę.Spróbuj czy tofucznica jest odpowiednio przyprawiona. Jeśli nie lubisz suchej konsystencji, dolej trochę
oleju lub
wody.Podawaj z dowolnymi dodatkami.