ßßß Cookit - przepis na Tofucznica

Tofucznica

nazwa

Wykonanie

Alternatyw dla jajecznicy jest wiele. Po co alternatywa? Dla zdrowia kur, dla swojego dobrego cholesterolu i dla lepszego smaku. Była już soczewnica, teraz czas na tofucznicę.
Na dwie śniadaniowe porcje potrzebujemy:
kostkę tofu naturalnego
4 duże pieczarki
2 cebule
kurkumę
sól
pieprz
olej
Cebule siekamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę podsmażamy na patelni (solimy ją w czasie smażenia, żeby lepiej puściła soki), dodajemy plasterki pieczarek. Gdy stopień podsmażenia nas zadowoli (ja lubię mocno ,,zeskwarczone") rozkruszamy w rękach nad patelnią tofu. Dosypujemy szczyptę kurkumy (dla smaku i koloru). Mieszamy i smażymy dalej jeszcze krótką chwilę. Możemy teraz jeszcze ewentualnie dosolić i doprawić pieprzem.
Jest to jedna z wielu opcji słynnej wśród wegan tofucznicy. Tak jak do klasycznej jajecznicy możemy tu dorzucić pomidory, szczypiorek, paprykę.
Wersja śniadaniowa dla mnie najbardziej sprawdza się z chlebem.
Zamiast zwykłej soli możemy użyć czarnej, uzyskamy wtedy wyrafinowany smak i aromat przypominający ten jajeczny (jeśli ktoś lubi).
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2013/11/tofucznica.html