Wykonanie
Alternatyw dla jajecznicy jest wiele. Po co alternatywa? Dla zdrowia kur, dla swojego dobrego cholesterolu i dla lepszego smaku. Była już
soczewnica, teraz czas na tofucznicę.Na dwie
śniadaniowe porcje potrzebujemy:
kostkę
tofu naturalnego4 duże
pieczarki2
cebulekurkumęsólpieprzolejCebule siekamy.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę podsmażamy na patelni (solimy ją w czasie smażenia, żeby lepiej puściła
soki), dodajemy plasterki
pieczarek. Gdy stopień podsmażenia nas zadowoli (ja lubię mocno ,,zeskwarczone") rozkruszamy w rękach nad patelnią
tofu. Dosypujemy szczyptę
kurkumy (dla smaku i koloru). Mieszamy i smażymy dalej jeszcze krótką chwilę. Możemy teraz jeszcze ewentualnie dosolić i doprawić
pieprzem.Jest to jedna z wielu opcji słynnej wśród wegan tofucznicy. Tak jak do klasycznej jajecznicy możemy tu dorzucić
pomidory,
szczypiorek,
paprykę.
Wersja
śniadaniowa dla mnie najbardziej sprawdza się z
chlebem.Zamiast zwykłej
soli możemy użyć czarnej, uzyskamy wtedy wyrafinowany smak i aromat przypominający ten jajeczny (jeśli ktoś lubi).