ßßß
kostkę tofu naturalnego4 duże pieczarki2 cebulekurkumęsólpieprzolejCebule siekamy. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę podsmażamy na patelni (solimy ją w czasie smażenia, żeby lepiej puściła soki), dodajemy plasterki pieczarek. Gdy stopień podsmażenia nas zadowoli (ja lubię mocno ,,zeskwarczone") rozkruszamy w rękach nad patelnią tofu. Dosypujemy szczyptę kurkumy (dla smaku i koloru). Mieszamy i smażymy dalej jeszcze krótką chwilę. Możemy teraz jeszcze ewentualnie dosolić i doprawić pieprzem.Jest to jedna z wielu opcji słynnej wśród wegan tofucznicy. Tak jak do klasycznej jajecznicy możemy tu dorzucić pomidory, szczypiorek, paprykę.
Wersja śniadaniowa dla mnie najbardziej sprawdza się z chlebem.Zamiast zwykłej soli możemy użyć czarnej, uzyskamy wtedy wyrafinowany smak i aromat przypominający ten jajeczny (jeśli ktoś lubi).