Wykonanie
Lubisz pizzę ? Tę wersję możesz jeść bez żadnych wyrzutów.Spód jest wegański, dodatkowo nie zawiera
mąki i
drożdży, więc jest to wersja idealna dla osób, które nie mogą spożywać glutenu czy
drożdży oraz dbających o linię.Pizza jest bardzo sycąca. Ciasto wychodzi w środku miękkie, a z wierzchu lekko chrupiące. Jeśli dodasz trochę zmielonych
płatków owsianych - wówczas całe ciasto będzie nieco twardsze i bardziej chrupiące.Jak powstała ta dietetyczna wersja pizzy?Lubimy falafel, dlatego kiedyś postanowiłam dla eksperymentu upiec ciasto na falafel w piekarniku i obłożyć jak pizzę. To był strzał w 10. Rodzinie bardzo taka forma zasmakowała, robiłam ją już od tamtego czasu kilka
razy w różnych wersjach (przepisy niebawem na blogu).Ciasto może się trochę kruszyć, dlatego najlepiej wykładać na talerz dużą
łopatką i jeść sztućcami, a nie ręką.Z 1 szklanki suchej
ciecierzycy wyjdą 2 pizze wielkości dużego talerza + 1 wielkości małego talerza. Ale lepiej upiec 5 mniejszych i np. każdą obłożyć inaczej. J eśli ma być dla jednej osoby - robimy z połowy porcji.wszystkie składniki jak na falafeldodatkowo:1 kostka wędzonego lub zwykłego
tofu1 duże
awokadodowolne dodatki (np.
pieczarki,
cebula,
oliwki)
zioła do pizzy na wierzch:
rukola,
kiełkiZ przepisu na falafel zrób wszystko dokładnie do punktu 3.Jeśli chcesz, możesz dodać 2-3 łyżki zmielonych
płatków owsianych*.Ciasto wyłóż na papier do pieczenia i rozsmaruj
łopatką cienką warstwę.Wstaw do p iekarnika nagrzanego do 185'C i piecz przez ok. 5 minut.Wyjmij blachę z
ciastem z piekarnika, posmaruj cienko pastą guacamole lub wyłóż cienkimi plastrami
awokado.Ułóż plasterki
tofu oraz dowolne dodatki pokrojone w paseczki, wierzch posyp
ziołami.Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut w 185'C (w zależności od grubości ciasta).Przed podaniem wierzch posyp
rukolą i
kiełkami (można też oraz odrobiną sosu z
cytryny i
oliwy).Pizzę pokrój na kawałki i wykładaj na talerz dużą
łopatką .* dla osób z nietolerancją, bezglutenowych