ßßß Cookit - przepis na Wegańska pizza fit, bez mąki i drożdży - jesz ile chcesz ;)

Wegańska pizza fit, bez mąki i drożdży - jesz ile chcesz ;)

nazwa

Wykonanie

Lubisz pizzę ? Tę wersję możesz jeść bez żadnych wyrzutów.
Spód jest wegański, dodatkowo nie zawiera mąki i drożdży, więc jest to wersja idealna dla osób, które nie mogą spożywać glutenu czy drożdży oraz dbających o linię.
Pizza jest bardzo sycąca. Ciasto wychodzi w środku miękkie, a z wierzchu lekko chrupiące. Jeśli dodasz trochę zmielonych płatków owsianych - wówczas całe ciasto będzie nieco twardsze i bardziej chrupiące.
Jak powstała ta dietetyczna wersja pizzy?
Lubimy falafel, dlatego kiedyś postanowiłam dla eksperymentu upiec ciasto na falafel w piekarniku i obłożyć jak pizzę. To był strzał w 10. Rodzinie bardzo taka forma zasmakowała, robiłam ją już od tamtego czasu kilka razy w różnych wersjach (przepisy niebawem na blogu).
Ciasto może się trochę kruszyć, dlatego najlepiej wykładać na talerz dużą łopatką i jeść sztućcami, a nie ręką.
Z 1 szklanki suchej ciecierzycy wyjdą 2 pizze wielkości dużego talerza + 1 wielkości małego talerza. Ale lepiej upiec 5 mniejszych i np. każdą obłożyć inaczej. J eśli ma być dla jednej osoby - robimy z połowy porcji.
wszystkie składniki jak na falafel
dodatkowo:
1 kostka wędzonego lub zwykłego tofu
1 duże awokado
dowolne dodatki (np. pieczarki, cebula, oliwki)
zioła do pizzy na wierzch: rukola, kiełki
Z przepisu na falafel zrób wszystko dokładnie do punktu 3.
Jeśli chcesz, możesz dodać 2-3 łyżki zmielonych płatków owsianych*.
Ciasto wyłóż na papier do pieczenia i rozsmaruj łopatką cienką warstwę.
Wstaw do p iekarnika nagrzanego do 185'C i piecz przez ok. 5 minut.
Wyjmij blachę z ciastem z piekarnika, posmaruj cienko pastą guacamole lub wyłóż cienkimi plastrami awokado.
Ułóż plasterki tofu oraz dowolne dodatki pokrojone w paseczki, wierzch posyp ziołami.
Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut w 185'C (w zależności od grubości ciasta).
Przed podaniem wierzch posyp rukolą i kiełkami (można też oraz odrobiną sosu z cytryny i oliwy).
Pizzę pokrój na kawałki i wykładaj na talerz dużą łopatką .
* dla osób z nietolerancją, bezglutenowych
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2016/02/weganska-pizza-fit-bez-maki-i-drozdzy.html