Wykonanie
Piekłam już wegańską wersję pizzy, a tym razem w wersji dla mięsożerców - z tradycyjnymi dodatkami, jednak na zdrowszym spodzie.Ciasto nie zawiera
drożdży oraz
mąki - idealne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.Dodatki można zmieniać, według upodobań.Spód powstał z przepisu na falafel . Do ciasta można dodać 1
jajko i więcej mielonych
płatków owsianych, wówczas spód będzie bardziej miękki (na zdj. wersja bez
jajka-bardziej chrupiąca).Jeśli pizza jest zbyt cienka, może się trochę kruszyć, dlatego najlepiej wykładać na talerz dużą
łopatką i jeść sztućcami.Z 1 szkl. suchej
ciecierzycy otrzymamy 2 duże pizze i 1 małą (lub 5 mniejszych). J eśli robimy dla jednej osoby - z połowy porcji.wszystkie składniki jak na falafelskładniki z przepisu na sos do pizzy, z pominięciem
czosnkudodatkowo:
zioła do pizzydodatki wg uznania (np.
pieczarki,
ser żółty,
szynka lub
kabanosy, mała
cebula,
oliwki) na wierzch:
rukoladodatek do
spodu: 1 małe jajko+kilka łyżek mielonych
płatków owsianych*Z przepisu na falafel zrób wszystko dokładnie do punktu 4.Dla większej puszystości ciasta, dodaj
jajko oraz mielone
płatki lub
mąkę .Ciasto wyłóż na papier do pieczenia i rozsmaruj
łopatką cienką warstwę.Wstaw do p iekarnika nagrzanego do 185'C i piecz przez 5 minut.Z przepisu na pizzę przygotuj sos (lub zrób własny, który lubisz).Wyjmij blachę z
ciastem z piekarnika, posmaruj cienko sosem, ułóż
ser i dowolne dodatki, wierzch posyp
ziołami.Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut (w zależności od grubości ciasta).Pizzę posyp
rukolą i pokrój na kawałki (można też polać odrobiną
ketchupu). W ykładaj na talerz dużą
łopatką .* dla osób z nietolerancją - bezglutenowych