ßßß Cookit - przepis na Zdrowsza wersja pizzy (bez glutenu, na spodzie z ciecierzycy)

Zdrowsza wersja pizzy (bez glutenu, na spodzie z ciecierzycy)

nazwa

Wykonanie

Piekłam już wegańską wersję pizzy, a tym razem w wersji dla mięsożerców - z tradycyjnymi dodatkami, jednak na zdrowszym spodzie.
Ciasto nie zawiera drożdży oraz mąki - idealne dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.
Dodatki można zmieniać, według upodobań.
Spód powstał z przepisu na falafel . Do ciasta można dodać 1 jajko i więcej mielonych płatków owsianych, wówczas spód będzie bardziej miękki (na zdj. wersja bez jajka-bardziej chrupiąca).
Jeśli pizza jest zbyt cienka, może się trochę kruszyć, dlatego najlepiej wykładać na talerz dużą łopatką i jeść sztućcami.
Z 1 szkl. suchej ciecierzycy otrzymamy 2 duże pizze i 1 małą (lub 5 mniejszych). J eśli robimy dla jednej osoby - z połowy porcji.
wszystkie składniki jak na falafel
składniki z przepisu na sos do pizzy, z pominięciem czosnku
dodatkowo:
zioła do pizzy
dodatki wg uznania (np. pieczarki, ser żółty, szynka lub kabanosy, mała cebula, oliwki) na wierzch: rukola
dodatek do spodu: 1 małe jajko+kilka łyżek mielonych płatków owsianych*
Z przepisu na falafel zrób wszystko dokładnie do punktu 4.
Dla większej puszystości ciasta, dodaj jajko oraz mielone płatki lub mąkę .
Ciasto wyłóż na papier do pieczenia i rozsmaruj łopatką cienką warstwę.
Wstaw do p iekarnika nagrzanego do 185'C i piecz przez 5 minut.
Z przepisu na pizzę przygotuj sos (lub zrób własny, który lubisz).
Wyjmij blachę z ciastem z piekarnika, posmaruj cienko sosem, ułóż ser i dowolne dodatki, wierzch posyp ziołami.
Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut (w zależności od grubości ciasta).
Pizzę posyp rukolą i pokrój na kawałki (można też polać odrobiną ketchupu). W ykładaj na talerz dużą łopatką .
* dla osób z nietolerancją - bezglutenowych
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2016/03/zdrowsza-wersja-pizzy-bez-glutenu-na.html