ßßß Cookit - przepis na Tort bezowy fistaszkowy

Tort bezowy fistaszkowy

nazwa

Wykonanie

Tort bezowy fistaszkowy to wspaniały tort na każdą okazję, u nas na niedzielny deser. Tort bezowy to połączenie słodko słonych smaków, które idealnie harmonizują z chrupiąco bezą. Dla mnie rewelacja! Tort bardzo słodki…Nie ma co ukrywać, że to kaloryczna bomba. Jednak pochłonięta w mgnieniu oka. Uwielbiam bezę, więc kiedy tylko mam możliwość to piekę tort bezowy .
Składniki:
Beza
6 białek
200 g cukru
50 g trzcinowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ziemniaczanej skrobii
Nadzienie
300 ml śmietanki
2 łyżki cukru pudru
4 czubate łyżki masła fistaszkowego
150 g słonych orzechów ziemnych
90 g trzcinowego cukru
Zacznij od upieczenia bezy. Ubij białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kiedy białka będą sztywne zacznij dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując, tak aby cukier zdążył się rozpuścić. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia. Narysuj 2 koła o średnicy 22 cm. Rozprowadź bezę w obrębie każdego koła i wstaw do piekarnika nastawionego na 110ºC na termoobiegu. Piecz bezę przez 90 minut. Pozostaw w piekarniku do następnego dnia. Przygotuj karmelizowane fistaszki. Rozpuść cukier na małej patelni cały czas mieszając i uważając aby cukier się nie przypalił. Dodaj orzechy i wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięte fistaszki grubo pokrój.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Wymieszaj z fistaszkowym masłem. Połóż pierwszy spód na paterze i rozprowadź większość kremu. Przykryj bezą. Na wierzchu rozsmaruj resztę fistaszkowej śmietany. Posyp tort orzechami.
Polecane przepisy
Beza idealna – jak zrobić
Pavlova z borówkami i białą czekoladą
Tort migdałowo bezowy z malinami
Czekoladowe babeczki z bezą
Źródło:http://codojedzenia.pl/tort-bezowy-fistaszkowy