Kolejna smaczna propozycja na obiad to klopsiki z kurczaka. Klopsiki z kurczaka przyrządzam w różnych wersjach. Moje dzieci bardzo lubią klopsiki w pomidorowym sosie ze spaghetti. Klopsiki w kokosowym sosie to kolejny sprawdzony przepis godny polecenia. Klopsiki z kurczaka po hindusku przygotowałam na wzór tikka masala. Sos wzbogaciłam o szpinak. Hindusi często podają do sosów smażony ser paneer. Zamiast tradycyjnego paneer używam grillowanego halloumi .Składniki: na 4-6 porcji800 g mielonego z kurczaka150 ml śmietanki1 mała cebula, utartasól i pieprz do smakuTikka masalaporcja pasty tikka masala, tutaj przepis400 g pokrojonych pomidorow z kartonu1 puszka kokosowego mleka, 400 ml2 łyżki zmielonych migdałów2 ząbki czosnkugarść świeżej kolendry1 chili1 łyżka garam masala½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu130 g sera halloumi150 g świeżego szpinakusól do smaku1 łyżka olejuDo podaniaszafranowy ryz z berberysemWymieszaj składniki na farsz i uformuj około 30 klopsików. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 15 minut. W między czasie przygotuj sos. Cebulę, czosnek i chili pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj pastę tikka masala, kokosowe mleko i pomidory. Dodaj pokrojoną kolendrę i migdały. Dopraw sos solą i przyprawami, zagotuj. Dodaj klopsiki do sosu i gotuj przez 15 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj gorącej wody. Pod koniec gotowania dodaj szpinak. Podaj klopsiki z szafranowymryżem i halloumi.Polecane przepisyCurry z kurczaka na obiadZupa z kurczakiem i batatamiNa ostro i slodkoTikka masala – eksplozja smaków