Wykonanie
W poniedziałek wieczorem wybraliśmy się z C. na koncert. Bilety dostał z pracy z pytaniem, czy mu pasuje. Ha! Wtorki mam wolne, więc lepszego dnia nie mogliśmy sobie wymarzyć. A gdy usłyszałam, że będą grali utwory The Beatles, wprost nie mogłam się doczekać.Musical zatytułowany All You need is
love! to nie tylko piosenki słynnych Żuków, ale też odrobina historii zespołu. Od ich początkowych występów z Tonym Sheridanem, poprzez poznanie Briana Epsteina, któremu The Beatles zawdzięczają swoją zawrotną, choć stosunkowo krótką, karierę; aż do ostatniego koncertu, śmierci Epsteina i rozpadu zespołu. Przy Twist and shout czy She loves You aż chciało się tańczyć, a Yesterday i Imagine niemal wycisnęły mi łzy z oczu. Poza tym niezwykle miłym akcentem było spersonalizowanie występu pod duńską publiczność, jak choćby Epstein dzwoniący do duńskiego
radia czy muzycy domagający się Tuborga (taki mniej znany Carlsberg) po próbie. Zespół pokazał się od jak najlepszej strony i poniedziałkowy wieczór uważam za niezwykle udany. Muzyzka na żywo zawsze wywołuje u mnie ciarki; szczególnie taka, którą lubię. Jeśli więc będziecie
mieli okazję zobaczyć Twist & Shout na żywo - polecam Wam ogromnie.O tym, że
ajerkoniak w wypiekach uwielbiam,
pisałam ostatnio, nie
będę się więc powtarzać. Upieczenie babki ajerkoniakowej było tylko kwestią czasu; w końcu mi się udało. Skorzystałam z przepisu Doroty, ale zmniejszyłam ilość
cukru i zamiast
krówek dodałam kropelki
gorzkiej czekolady; babka jest słodka, ale wyważona, a wyrazisty smak
czekolady świetnie tutaj pasuje. Jej kurczaczkowy kolor i uroczy, żółty
lukier sprawiają, że pięknie będzie wyglądać na każdym wielkanocnym
stole.Polecam!Babka ajerkoniakowa z
czekoladąSkładniki:(na formę do babki z kominkiem o pojemności 2 , 5 l)150 g
cukru150 g miękkiego
masła4
jajka250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia125 ml
ajerkoniaku100 g ciemnej
czekolady (70%)
lukier:125 g
cukru pudru2 łyżki
ajerkoniaku1 łyżka wrzątkudodatkowo:marcepanowe jajeczka
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać
jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodawać do ciasta partiami, na zmianę z
ajerkoniakiem. Na koniec dodać grubo posiekaną
czekoladę, wymieszać łyżką.Masę przelać do formy wysmarowanej
masłem.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie 15-20 minut, wyłożyć na talerz. Zostawić do całkowitego ostudzenia.
Cukier puder przesiać, wymieszać z
ajerkoniakiem i wrzątkiem na gładki
lukier. Polać babkę, udekorować jajeczkami.Smacznego!
I tak, wiem; zanudzę Was tymi babkami. Ale nic nie poradzę na to, że tegoroczna Wielkanoc stoi u nas pod znakiem babki właśnie. I nadal mam pomysły na nowe... Na szczęście nawet po Świętach piec babki można, i mam zamiar z tej możliwości skwapliwie skorzystać.Co Wy na to...?