Wykonanie
Kto powiedział, że nie lubi poniedziałków i sprawił, że stało się to hasłem przewodnim rodzaju ludzkiego...? Nie pamiętam. Ale szczerze
mogę stwierdzić, że palnął totalną głupotę. Albo nigdy nie pracował w piekarni...Ja kocham poniedziałki! Są ciche, spokojne, nikt się nie spieszy, nie biega jak w ukropie (a przecież nawet pięciolatki wiedzą, że w piekarni biegać nie wolno!), nie krzyczy i nie popędza. Spokojnie uzupełnia się nadszarpnięte w weekendowym ferworze zapasy; a to tarty się
zrobi, a to
czekoladowe dekoracje, a rano jest mnóstwo czasu na przygotowanie raptem stu dwudziestu festelavnsboller . No bajka, mówię Wam!Poza tym wtorki mam wolne; taki przedsmak weekendu, chwila oddechu. Dzisiaj jednak chyba tylko
zwinę się pod kołdrą; szczytem możliwości wydaje się dotarcie na kanapę. Głowa boli, stawy bolą, gardło boli... No, jednym słowem: boli . A już jutro od nowa trzeba ruszać do pracy! Przecież uczniom cukierniczym nie wypada wręcz chorować...Gdy jestem w takim stanie, na śniadanie najlepiej sprawdza się ciepła owsianka. Nie podrażnia gardełka, przyjemnie rozgrzewa i sprawia, że świat staje się przyjemniejszy. A jeśli nie mam siły nawet na to (tudzież C. jest poza domem w
porze śniadania), sięgam do słoika z domową granolą.Stoi sobie taki na blacie w kuchni, zawsze pełny. Odkąd spróbowałam po raz pierwszy, nie
mogę się oprzeć coraz to nowym kombinacjom. Na początku skrupulatnie stosowałam się do przepisów; teraz po prostu mieszam to, na co aktualnie mam ochotę. I tak właśnie powstała ta
dyniowo-pomarańczowa granola. Zamiast
cukru -
suszone figi i
syrop klonowy. Do tego porcja
płatków, ziarenek i
orzechów w połączeniu z lekką nutą
cynamonu i wyraźniejszą
pomarańczy. Niebo w buzi!Spróbujecie...?Granola
dyniowo-pomarańczowa
Składniki:(na 2 l granoli)300 g
płatków owsianych100 g
płatków jęczmiennych25 g pestek dyni75 g
ziaren słonecznika50 g
orzechów pekan40 g ziaren lnu200 g musu z dyni65 ml
syropu klonowego1 łyżeczka
cynamonuskórka otarta z 1
pomarańczysok wyciśnięty z 1
pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii180 g suszonych fig
Płatki,
dynię,
słonecznik, len i grubo posiekane
orzechy wymieszać w dużej misce.
Dynię,
syrop klonowy,
cynamon, ekstrakt z
wanilii, skórkę i sok z
pomarańczy dokładnie wymieszać. Dodać do suchych składników, połączyć.Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 40 minut, kilka
razy mieszając w trakcie pieczenia.Do przestudzonej granoli dodać pokrojone w kostkę
figi. Wystudzić całkowicie. Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!I tak, wiem, powinnam smażyć pączki. Ale stanie nad garem pełnym gorącego
oleju zupełnie mi teraz nie w głowie...