Wykonanie
Masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie nietuczącego? Polecamy pyszne
jabłka, których dietetycznych zalet nie trzeba wymieniać. Ten ciepły deser doskonale zaspokoi ochotę na małe co nieco, dodatkowo wzbogaci dietę w cenne składniki odżywcze, na które zapotrzebowanie wzrasta w okresie jesienno-zimowym.
fot. Krzysztof CichutaPorcja na 4 osoby:4 dorodne
jabłka2 łyżki
miodu2 łyżki
płatków owsianych, pestek
słonecznika i
orzechówcynamonJabłka umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. W małym garnku podgrzać
miód i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Jabłka napełnić przyrządzonym nadzieniem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pamiętając o wlaniu odrobiny
wody, aby
jabłka zachowały jędrność. Pieczemy pół godziny w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu posypujemy
cynamonem. Deser ten jest szybki w przygotowaniu, do tego zdrowy, niskokaloryczny, a przede wszystkim smaczny .